Udland

Skjulte optagelser fra Islamisk Stats lukkede hovedstad: Har streget kvinders ansigter over

To syriske kvinder har med skjult kamera afsløret, hvordan kvinder stort set ingen rettigheder har i Raqqa, hvor Islamisk Stat brutalt styrer byen.

Ved at gøre brug af skjult kamera har to syriske kvinder vist, hvordan livet er i den syriske by Raqqa, som terrororganisationen Islamisk Stat (IS) har udnævnt som sin hovedstad.

Kvinderne, der har lavet optagelserne i samarbejde med den svenske avis Expressen, ved, at de er i fare for at blive stenet ihjel, hvis de skjulte optagelser bliver afsløret.

Nogle lig bliver lagt ud på vejen. Så tvinger de bilerne til at køre ligene over, indtil der intet er tilbage af liget

Om Mohammad

Videooptagelserne giver et unikt indblik i den bombede by, og til avisen forklarer de, at de er villige til at sætte livet på spil for at hjælpe resten af verden (se alle optagelserne her).

Tusindvis af henrettelser i rundkørsel

De to syriske kvinder, der ikke vil have deres navn frem, men som bliver kaldt Om Omran og Om Mohammad i videoen, gik med til at gå med et skjult kamera, som var blevet smuglet ind i byen af Expressen.

Optagelserne viser blandt andet en rundkørsel, hvor hundredvis – muligvis tusindvis – af de lokale og oprindelige indbyggere er blevet slået ihjel af Islamisk Stat.  

- Nogle lig bliver lagt ud på vejen. Så tvinger de bilerne til at køre ligene over, indtil der intet er tilbage af liget, siger Om Mohammad.

Mistet alt

Begge kvinder har – ligesom alle andre kvinder i byen – mistet alt, hvad de ejer. Alting drejer sig om at være i stand til at flygte.

- Alle kvinder vil gerne have lov til at vise deres ansigt. Det kan vi ikke længere. Vi føler os ikke længere som kvinder, siger Om Mohammad.

Optagelserne dokumenterer også, hvordan kvinders ansigter er forbudt – så forbudt, at kvinders ansigter selv på magasinerne i de lokale kiosker er streget over med sort tusch.  

Holdt op med at bede

De to syriske kvinder fortæller også, at indbyggerne er stoppet med at komme i moskéen. De bliver hjemme i stedet for.

- De vil ikke bede mere. IS tvinger folk til at gøre det. De har kørt folk så langt ud, at de hader at bede, forklarer Om Mohammad.

Sharia-politiet i byen patruljerer byens gader og søger efter kvinder, der ikke er dækket til bag en dobbelt-burka.

- Jeg vil gerne leve på den måde, jeg gerne vil. Jeg vil gerne købe det, jeg vil købe. Jeg vil have lov til at gå ud alene, som fri og uden at have en vogter med mig, tilføjer Om Mohammad.  

Guds stat på Jorden

Derudover viser optagelserne også IS-krigere med kalashnikov-rifler over skulderen i bybilledet. IS-krigerne i Raqqa er overbeviste om, at de er i gang med at lave Guds stat på Jorden – et islamisk kalifat, der samler alle verdens muslimer under én og samme politiske enhed.

IS’ religiøse politistyrker er bevæbnede og har ubegrænset magt. De går rundt i gaderne og sikrer, at kvinderne er klædt korrekt.

Der er ikke nogen kvinder i Raqqa, der tør gå ud på gaderne alene. Det er strengt forbudt, fortæller de to syriske kvinder, der står bag de skjulte optagelser.  

Hvis man bryder forbuddet, bliver man slået eller sat i fængsel. Hvis man er rigtig uheldig, kan det ende med en dødsstraf. Hvis en kvinde skal gå ud, skal det ske sammen med en anden kvinde eller en mandlig vogter.

Kvinder må ikke tale højt

Det er desuden ikke tilladt for kvinder at tale højt eller vise deres hænder, og kvinder er tvunget til at dække hele deres ansigt med en dobbelt-burka – også øjnene.  

- Jeg kan ikke se noget som helst, hvis jeg dækker mine øjne. Jeg ser dårligt. Hvordan skal jeg kunne se, hvis jeg tildækker mine øjne, spørger Om Omran.

Syriske kvinder: IS-videoer er propaganda

IS har offentliggjort sine egne optagelser fra byen, men det er ifølge Expressen propaganda. Det er meningen, at propaganda-optagelserne skal demonstrere magt og tiltrække nye krigere til terrororganisationen.  

Optagelserne afslører også, hvordan byens kirke er blevet lavet om til Islamisk Stats nye hovedkvarter. Korset er blevet ødelagt. Bygningerne ligger – som så mange andre steder i byen – i ruiner.

Om Mohammad husker dengang, hvor Islamisk Stat erobrede byen. Det skete i august 2014.

- Det var klokken et om eftermiddagen. Jeg stod ved vinduet. Jeg kiggede ud og så mennesker klædt i sort og med flag. De råbte og skreg ”Allahu Akbar!”. Næste dag var slaget om Raqqa forbi, erindrer Om Mohammad.

IS henretter alle modstandere

Siden invasionen har Islamisk Stat henrettet alle dem, der nægter at skifte til deres side. Krigere fra Den Frie Syriske Hær, hvor af de fleste var krigere, der havde skiftet side fra Syriens hær, kæmpede til den bitre ende. De vidste, at de ville blive henrettet, hvis de blev taget til fange af Islamisk Stat.

Vi føler os ikke længere som kvinder

Om Mohammad

Før IS-krigerne kom til byen, boede 250.000 syrere i Raqqa. De, der er tilbage, bliver brugt som menneskeskjold for vestens angreb og angreb fra den syriske hær. De seneste par måneder er byen blevet bombet af blandt andet Frankrig, der ønsker at hævne sig efter terrorangrebet i Paris i november 2015. Også Rusland har bombet Raqqa, og området er et af de vigtigste bombemål for den amerikansk-ledede koalition.

Ifølge kvinderne gør IS gradvist livet i byen værre for de lokale.

- Hver uge under fredagsbønnen får indbyggerne nye ordrer om de nye regler, der nu gælder, siger Om Mohammad.

Alle pigeskoler er blevet lukket

Hele skolesystemet er lukket ned, heriblandt alle pigeskoler. De er blevet erstattet af IS-skoler. Kvinderne i byen må heller ikke længere arbejde.

De to syriske kvinder har optaget med skjult kamera over en periode på flere uger, hvor de har dokumenteret livet i den fuldstændigt isolerede by.

Borgerkrigen i Syrien er gået ind i sit sjette år og har resulteret i verdens største humanitære katastrofe.

Se optagelserne øverst i artiklen.