Nordmænd går amok i billig bland selv-slik

Har du en ekstra sød tand, så lokker Norge lige nu med en sand priskrig på bland selv-slik.

Priskrig på benzin, på mobilabonnementer og .. nu også på slik i løs vægt. Slikkrigen raser i Norgen, og det har fået forbrugerne i det normalt så dyre land til at købe "smågodt" i usædvanlig store mængder.

Supermarkedskæden Coop forventer, at dens butikker de næste 14 dage op til påske vil sælge omkring 2000 ton bland selv-slik.

Det er to millioner kilo af søde, salte og syrlige sager, hvilket er omtrent det dobbelte af sidste års påskesalg i Coop.

Rema 1000-kæden vil ikke ud med, hvor mange ton den venter at sælge, men oplyser at det er "et godt stykke" over Coops mængder.

2,30 danske kroner for 100 gram

Dertil kommer alle de andre butikker, der også er gået med i priskrigen.

Det er en pris på 2,90 norske kroner per 100 gram slik, der har fået forbrugerne til at hamstre slik til påskedagene. Det svarer til 2,30 danske kroner.

Men slik-slagtilbuddet har fået sundhedseksperter til at bekymre sig på nordmændenes vegne.

- Vi vil gerne beskytte børn og unge mod dette, men når de næsten får kastet gratis godter efter sig, vil det øge risikoen for både overvægt og fremtidig hjerte-kar-sygdomme og diabetes, siger professor Jøran Hjelmesæth fra Sygehuset i Vestfolk til VG.

Det var Rema 1000, der startede priskrigen i sine butikker over hele Norge tirsdag, og siden har både Kiwi og Coop fulgt efter med de uhørt lave priser på bland selv-slik.

Ønsker forbud mod reklamer

En politiker i Senterpartiet, der er repræsenteret i det norske Storting, foreslog lørdag, at det burde være forbudt at reklamere for "smågodt". Sundhedsminister Bente Høie fra partiet Høyre er dog ikke en af dem, som bekymrer sig over sukkerindtaget.

- I påsken skal folk have lov at hygge sig og fylde deres påskeæg op, siger han til norsk TV2.