Udland

Iagttagere: Dramatisk lussing til Merkel vil ryste CDU

Søndagens valgresultat i tre tyske delstater vil sende rystelser gennem konservative CDU, siger eksperter.

Det var ventet, men blev alligevel dramatisk, lyder dommen over tre tyske delstatsvalg søndag.

I østtyske Sachsen-Anhalt stemte næsten hver fjerde tysker på det indvandringskritiske højreparti Alternative für Deutschland.

Jordskreddet i tysk politik, da det blot tre år gamle AfD kom ind i tre af tre mulige delstater, viser en dramatisk udvikling i Europas mest magtfulde nation, mener iagttagere.

Merkel er rystet

En politisk rådgiver fra det amerikanske rådgivningsfirma Teneo Intelligence vurderer, at valgresultatet vil ryste Merkels CDU - men kansleren er ikke som sådan truet på sin post.

- Resultatet vil øge støjen i partiet CDU, og det vil begrænse regeringens handlerum i forhold til migranter og Grækenland. Men Merkel trues ikke på kanslerposten, siger Carsten Nickel fra Teneo ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Flere politiske iagttagere peger på, at der også er tale om en generel, bred protest mod den siddende regering med forbundskansler Angela Merkel i spidsen.

- Det er dramatisk. Men det er ikke bare flygtningepolitikken, som har udløst dette resultat, siger Ole Letnes, amanuensis ved Universitetet i Agder, til NTB.

Utilfredshed med flygtningepolitik

Til det norske nyhedsbureau siger Letnes, at Merkels - i mange tyskeres øjne alt for bløde - holdning til flygtningestrømmen har medført en modkultur. Her er man blandt andet også utilfredse med "homoægteskaber, og at ligestillingen er gået for vidt".

Efter valget har Merkels konservative CDU kun magten i Sachsen-Anhalt, hvor AfD ellers fik det mest imponerende debutvalg med omkring 24 procent af stemmerne. Dermed er AfD næststørst efter CDU.

I de to vesttyske delstater Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz fik AfD, som er gået fra at være et EU-skeptisk parti til primært at være et parti imod indvandring, mellem 12 og 15 procent af stemmerne.

- Dette resultat er en stor lussing til Merkel, og det mest udtalte protestvalg, vi har set indtil videre, siger Holger Schmieding, som er analytiker hos Berenberg Bank, til nyhedsbureauet Reuters.