Udland

Retsmedicinere sår tvivl: Døde Putins ex-minister i virkeligheden af slag i hovedet?

"Alt biver mere og mere underligt," lyder det fra en russisk chefredaktør.

Da Vladimir Putins tidligere presseminister Mikhail Lesin i november blev fundet død på et hotelværelse i Washington, lød forklaringen, at han havde fået hjertestop.

Men nu sår nye oplysninger tvivl om den udlægning.

En obduktion foretaget af amerikanske retsmedicinere har netop slået fast, at Mikhail Lesin havde skader i både hovedet, nakken, arme og ben som følge af slag.

Det skriver flere internationale medier, blandt dem BBC og The Guardian.

I november sidste år blev Mikhail Lesins familie af russisk stats-tv citeret for at sige, at den 59-årige tidligere minister døde af et hjertestop efter længere tids sygdom.

Efter nyheden om obduktionens resultater er kommet frem, har Maria Zakharova, der er talskvinde for det russiske udenrigsministerium, ifølge The Guardian skrevet på Facebook, at den russiske ambasade i den amerikanske hovedstad forgæves har forsøgt at få oplysninger ud af de amerikanske myndigheder.

- Vi venter på, at Washington giver os den relevante information og officielle data om efterforskningen. Hvis informationerne i medierne er rigtige, vil russiske myndigheder sende deres amerikanske modstykke en anmodning om international juridisk assistance, skriver Maria Zakharova.

Stort set samme melding kommer fra Yury Melnik, der er talsmand for den russiske ambassade i Washington.

- I de sidste mange måneder har den russiske ambassade gentagne gange gennem diplomatiske kanaler anmodet om oplysninger om forløbet af efterforskningen af en død, russisk statsborger. Ingen væsentlige oplysninger er tilvejebragt, siger han.

En magtfuld politiker

Mikhail Lesin var russisk presseminister fra 1999 til 2004. I denne periode gennemgik det russiske medielandskab store ændringer, hvor blandt andet mange tv-stationer gik fra at være kontrolleret af såkaldte oligarker – forretningsfolk med enorme formuer - til i stedet at komme på statens hænder.

Omkring årsskiftet 2014/2015 stoppede Mikhail Lesin som direktør for det statskontrollerede Gazprom-Media, der driver flere store russiske radio- og tv-stationer, men hvad han lavede i Washington i slutningen af 2015 er ifølge BBC uklart.

Sidste år opfordrede Mississippis senator Roger Wicker til, at Mikhail Lesin blev undersøgt for hvidvaskning af penge samt korruption.

Ifølge senatoren havde Lesin angiveligt tjent millioner af dollars på aktiver i Europa og USA samtidigt med, at han arbejdede for den russiske regering.

Konspirationsteorier trives

Siden dødsfaldet i november, har der været mange teorier om, hvad Mikhail Lesins død skyldes.

De er langt fra blevet færre siden de nye oplysninger er kommet frem.

Nogle russiske bloggere skriver ifølge The Guardian, at Lesin kan have været i en form for vidnebeskyttelsesprogram efter at have givet amerikanerne hemmelige oplysninger om den russiske elite.

Andre holder fast i den første forklaring om, at den tidligere presseministers død skyldes sygdom og et stort forbrug af alkohol og cigaretter.

Den teori passer dog ikke umiddelbart med de nye oplysninger, og det har fået chefredaktøren for den til tider Putin-kritiske radiostation Ekho Moskvy, Alexei Venediktov, til at skrive følgende på Twitter:

- Alt bliver mere og mere underligt.

Dødsårsagen bliver fortsat betegnet som ”ukendt” af retsmedicinerne, og politiet står for den videre efterforskning.

Det russiske styre eller folk omkring det har flere gange været beskyldt for at stå bag dødsfald som eksempelvis den den afhoppede KGB-agent Alexander Litvinenkos eller oligarken og Putin-kritikeren Boris Beresovskijs. Intet er dog blevet bevist.