Udland

Verdensberømt 'dræberhval' uhelbredeligt syg

Spækhuggeren Tilikum, der har dræbt mindst én person, er uhelbredeligt syg. Dyreværnsorganisationer raser.

Den berømte spækhugger Tilikum fra havtemaforlystelsesparken 'SeaWorld Orlando' er alvorligt og uhelbredeligt syg. Tilikum har været i SeaWorld i 23 år.

Tilikum er verdenskendt for at være involveret i tre dødsfald, mens den har været i fangeskab. Dyreværnsorganisationer har i årevis protesteret for at få den sat fri, og i 2013 var den hovedperson i en heftigt debatteret dokumentar. 

- Vi er kede af at måtte sige, at Tilikums opførsel over de sidste uger er blevet tiltagende sløv. SeaWorlds veterinære hold er bekymrede for, at hans helbred forværres, skriver SeaWorld på hjemmesiden ’Seaworld Cares’.

Tilikum har ifølge SeaWorld i længere tid kæmpet med en bakterieinfektion i luftvejene. Derfor får den nu omfattende og daglig behandling.

- Den bakterietype, vi har fundet i Tilikum, findes også i vilde hvaler, og han får flere typer medicin hver dag. Vi bruger antibiotika og svampemidler, som dyretrænerne møjsommeligt giver flere gange om dagen, skriver SeaWorld.    

SeaWorld er en amerikansk kæde af forlystelsesparker med havtema. Parkerne har store shows med delfiner, spækhuggere og søløver.

Ingen kur mod sygdommen

Indtil for nylig optrådte Tilikum af og til på Shamu Stadium, men på nuværende tidspunkt er dens tilstand angiveligt så grel, at lægerne er alvorligt bekymrede.

Vi har ingen kur for sygdommen. På et tidspunkt koster den ham livet.

SeaWorld Orlando

- Jeg ville ønske, jeg kunne sige, at jeg var vildt optimistisk omkring Tilikum og hans fremtid, man sygdommen er kronisk og progressiv, og på et tidspunkt koster den ham livet. Vi har ingen kur mod sygdommen, siger Scott Gearhart, der er dyrelæge i SeaWorld.

SeaWorld udtaler, at Tilikum får den bedst mulige behandling.

 - Siden Tilikum blev en del af SeaWorld-familien for 23 år siden, har han modtaget den bedste pleje, man kan få som spækhugger. Det har også inkluderet fokus på hans mentale helbred og sociale aktivitet med andre hvaler. Vi holder jer opdaterede på Tilikums sygdom og situation, skriver SeaWorld.

Massiv kritik fra dyrværnsorganisationer

Nyheden om Tilikums tiltagende sygdom møder hård kritik fra dyreværnsorganisationen People for the Ethical Treatment of Animals (PETA).

- Når SeaWorld føler, at de er nødt til at lave en udtalelse om Tilikums helbred, vil PETA vædde med, at det er for at for at komme nogen i forkøbet, der ellers ville afsløre hans sygdom, eller at han er døende. Hvis Tilikum aldrig ser havet igen efter at være blevet stjålet fra det for 30 år siden, vil hans blod være på SeaWorlds hænder og på væggene i hans miserable betonfængselsbassin, siger formanden for dyreværnsorganisationen PETA, Ingrid E. Newkirk.

 PETA har sammen med flere andre dyreværnsforeninger og -organisationer adskillige gange kritiseret SeaWorlds brug af tilfangetagne spækhuggere i deres shows. Kritikken går blandt andet på, at spækhuggerne bliver mentalt syge af at være i deres relativt små betonbassiner.

- Det syge ved SeaWorld er ledelsen, der bevidst har forårsaget Tilikum uhyrlige lidelser ved at indespærre ham i et lille betonakvarium i årtier. Det har fået ham til at bukke under for sindssygdom, hvilket har resulteret i aggressioner og nu til uhelbredelig sygdom, udtaler formanden for dyreværnsorganisationen PETA, Ingrid E. Newkirk.

SeaWorld har flere gange afvist kritikken med den begrundelse, at Tilikum ville vile være død for længst, hvis den var blevet sat fri.

- Hvis Tilikum havde fået denne sygdom som en vild spækhugger, er jeg ikke i tvivl om, at han ville have været død for længst. Vi tager blodprøver mindst én gang om ugen for at holde øje med infektionen, siger Scott Gearhart, der er dyrelæge i SeaWorld.

En makaber historie

Den 5,6 ton tunge spækhugger har haft et særdeles omtumlet liv, og i løbet af de sidste 30 år er den kædet sammen med tre dødsfald.

Tilikum blev fanget den 9. november 1983 ved Islands kyst. På det tidspunkt var den omtrent tre år gammel. Derefter var den i årevis en del af det nu lukkede ’Sealand of the Pacific’ i British Columbia i Canada. Det var også her, den var involveret i den første fatale hændelse.

Det syge ved SeaWorld er ledelsen, der bevidst har forårsaget Tilikum uhyrlige lidelser.

Ingrid E. Newkirk, fornand for PETA

I 1991 faldt en træner i vandet, hvilket Tilikum og to andre spækhuggere mistolkede som leg. Det fik de to dyr til at smide træneren rundt, hvilket hun druknede af.

For 23 år siden købte SeaWorld Orlando Tilikum, der på det tidpunkt allerede var kendt som den største spækhugger i fangeskab i verden. Tilikum blev købt som avlsdyr, og er nu far til adskillige spækhuggere i SeaWorld. 

Men i 1999 gik det galt igen. Den 27-årige Daniel Dukes fra South Carolina blev fundet død, efter han havde sneget sig ind i parken for at svømme med spækhuggerne. Hans krop blev fundet i Tilikums bassin, og en rapport har vist, at Tilikum havde lemlæstet Daniel Dukes’ krop. Det er dog ikke endeligt bevist, at Daniel Dukes var i live, da Tilikum bed i ham.

Tilikum fortsatte med at være avlsdyr og optrådte stadig fast I SeaWorld Orlandos store shows. Men efter netop sådan et show i 2010 gik det grueligt galt. For øjnene af publikum dræbte Tilikum den 40-årige stjernetræner Dawn Brancheau.

Dawn Brancheau klappede Tilikum efter et veludført show, da spækhuggeren pludselig gik til angreb. Brancheau var ved at lave en næse til næse-øvelse, da håret blev fanget i hvalens tænder. Hun prøvede at frigøre sig og komme op til overfladen, men blev så ramt af det tunge dyr, hvorefter hun omkom foran de chokerede tilskuere i SeaWorld i Orlando.

En obduktion har vist, at Brancheau døde af drukning i kombination med den voldsomme behandling, hun fik at det store havdyr.

Dokumentar fik store konsekvenser

Efter Dawn Brancheaus død var der øget opmærksomhed på Tilikum, og i 2013 udkom dokumentaren ‘Blackfish’, der fokuserede på Tilikums mentale helbred. Filmen indikerede, at Tilikums stress og dårlige forhold i fangeskab hos SeaWorld var årsag til dens angreb på Dawn Brancheau.

SeaWorld har nægtet anklagerne, der bliver fremsat i dokumentaren, men parkerne kæmper stadig med følgerne af den; De har mistet sponsorater, og publikumstallene og indtjeningen er faldet.

Ifølge eksperter er det hvalens legesyge, der kan have tage livet af træneren. Den har nemlig svært ved at vurdere styrkeforholdet mellem hval og menneske, udtaler flere eksperter.

Spækhuggeren er både en hval (tandhval) og den største delfinart i verden. Efter mennesker er spækhuggeren det mest geografisk udbredte pattedyr i verden.

Kilder: US CBS, SeaWorld Cares, peta.org, Wikipedia.org, AP,

Du kan se Tilikum i videoen øverst på siden.