Udland

Svensk politi fraråder kvinder at færdes alene

Kvinder bør arrangere kørsel eller færdes i grupper, lyder det fra politiet i en svensk by efter seks voldsanmeldelser mod kvinder.

Siden 20. februar har politiet i svenske Østersund modtaget seks anmeldelser om vold mod kvinder. Det får nu politiet til at tage et drastisk skridt. Kvinder frarådes at gå udenfor alene.

I alle anmeldelserne beretter kvinderne, at de er blevet angrebet fuldstændig ud af det blå af ukendte gerningsmænd. 

- Vi ser en bekymrende tendens, siger Stephen Jerand, politiets distriktschef på et pressemøde mandag, som svenske Svt.se fulgte. 

- Det her er alvorligt. Vi værner om kvinders sikkerhed, og det er derfor, vi nu går ud og fortæller om det her, siger Stephen Jerand.

Mishandlet af tre ukendte mænd

Natten til søndag blev en kvinde udsat for voldtægtsforsøg i Østersund. Og samme nat blev en anden kvinde udsat for mishandling.

Dertil kommer fire andre anmeldelser om vold mod kvinder. En 10-årig pige blev forulempet ved byens busstationen. Der er to anmeldelser om mishandling af kvinder, der gik alene.

26. februar blev en kvinde for eksempel mishandlet af tre mænd. I denne sag har politiet dog pågrebet og varetægtsfængslet én af de mistænkte. Motivet for overfaldet er ukendt. 

Politiet advarer kvinder mod at færdes alene om aftenen og natten. 

- Sørg for kørsel eller gå i grupper. Det her er ikke noget normalt billede, vi ser, lød det fra politichefen. 

Kritik for ikke at informere

Politiet har på nuværende tidspunkt ingen indicier for, at det skulle være den samme gerningsmand, der har angrebet kvinderne. Men politiet udelukker ikke noget. 

Politiet har tidligere fået kritik for ikke at informere befolkningen om overgreb mod kvinder ved festivalen We Are Stockholm. Det er en af grundene til, at politiet nu går ud med denne advarsel - velvidende om, at man risikerer at skræmme byens borgere. 

- Vi vil selvfølgelig ikke skræmme folk unødigt. Men samtidig har vi et ansvar for at fortælle, hvad der foregår. Det er umuligt at gennemsøge alle gader og pladser. Derfor går vi nu ud og råder om forsigtighed. At især kvinder tænker ekstra over, hvordan de færdes, siger politiets distriktschef.