Donald Trump

Folkelig - og pinlig: Trump kontra Berlusconi

Både Italiens tidligere leder Berlusconi og USAs måske kommende leder Donald Trump, er showmennesker, der forstår at tiltrække sig opmærksomhed.

De har påfaldende mange ting til fælles. De er højlydte, de praler hver gang de får chancen, de betragter sig som uimodståelige kvindeforførere, de har ingen skam i livet og føler sig hævet over de fleste (eller måske i virkeligheden alle), de fortæller vittigheder og skaber en løssluppen stemning, overalt hvor de kommer, og så går deres folkelige og joviale stil lige i hjertet og i maven på almindelige mennesker, der er lede og kede af de gængse politikere.

Jeg er Jesus Kristus indenfor politik. Jeg ofrer mig for alle mennesker

Silvio Berlusconi

Både mange italienere der i 90’erne og i 00’erne bakkede om Silvio Berlusconis “liberale revolution”, og mange amerikanere der nu støtter Donald Trump, ser de to som succesrige forretningsfolk, der har skabt en masse for sig selv og ikke mindst for andre i form af tusindvis af jobs. De to er handlekraftige og taler et sprog, enhver kan fatte og forholde sig til. De er amatørpolitikere og er ikke formede af uigennemskuelige partisystemer og buraukratiske processer. De bruger ingen akademiske udtryk eller alenlange uforståelige sætninger om abstrakte emner, tværtimod.

Både Silvio B. og Donald T. har utroligt høje tanker om sig selv og har måske kun ét stort problem til fælles, selvom ingen af dem ville drømme om at indrømme det: deres hår. Eller skulle man sige: mangel på hår?

Den eneste forskel på mig og de andre kandidater er, at jeg er mere ærlig og har smukkere kvinder

Donald Trump

Berlusconi har igennem årene fået adskillige hårtransplantationer og iflg. mange italienere fået sit tynde hår farvet alt for mørkt i forhold til sin alder. Trump bruger en nærmest orangefarvet toupé, som har været ved at flyve fra ham et par gange.

En af Berlusconis legendariske bemærkninger handler i øvrigt om det emne: “Min hjerne er så stor, at den har skubbet mit hår ud”.

Udover kunstigt hår har Berlusconi også fået en del skønhedsoperationer og ansigtløftninger, hvilket nu, hvor han nærmer sig 80 år, har fået ham til at se næsten kinesisk ud pga de optrukne øjenomgivelser. 

Mens han var regeringsleder, var han pludselig væk i flere uger hen over julen, og da han kom tilbage og holdt sit første pressemøde, rakte en kvindelig journalist fra en kommunistisk avis hånden i vejret for at stille ham spørgsmålet: “Presidente, er det rigtigt som rygterne siger, at de har været indlagt for at få en ansigtsløftning?” Berlusconi kiggede ned på hende og så hendes lidt uglede hår, fedtede briller og flippede påklædning og svarede: “Hvis de vil have nummeret til min plastikkirurg, så kom op efter pressekonferencen”.

Det er da bedre at se på en smuk ung pige efter en lang arbejdsdag end at være bøsse

Silvio Berlusconi

Det har aldrig skortet på kvikke bemærkninger og improviserede og totalt uovervejede udtalelser fra nogen af de to. Trump stod for ganske få dage og mere end antydede, at han i hvert fald var rigtigt godt udrustet, og han har mange gange blæret sig med sit imponerende kvindetække og sine mange smukke koner. Berlusconi blev verdenskendt for sine berømte bunga-bunga fester i Milano, hvor ganske unge piger blev inviteret til “elegante middage” i Silvios kæmpe villa. Her spiste de og hørte musik, og tilsidst trak selskabet på 10-15 piger og to-tre gamle mænd nedenunder i den såkaldte bunga-bungasal, hvor der skete ting og sager.

På et tidspunkt blev han anklaget for at have haft sex med en mindreårig prostitueret, Ruby Hjerteknuseren, men han skammede sig aldrig over det. Tværtimod stillede han sig op midt i bunga-bunga-polemikken efter en fodboldkamp og fortalte den hungrenede italienske presse denne vittighed: “Har I hørt, der er blevet foretaget en undersøgelse blandt 1000 kvinder mellem 18 og 25 år? De er blevet spurgt, om de vil tilbringe en hed elskovsnat med Premierminister Berlusconi. 60 % svarede JA og 40 % svarede NU IGEN?”

Både Trump og Berlusconi bruger meget make-up og kan godt lide at se solbrændte og friske ud. De har også begge fyret racistiske bemærkninger af ved f.eks. at kalde Obama for en solbrændt mand og senest har fodboldspilleren Balotelli fået samme kommentar.

Trump sendte i sidste uge et tweet ud med et Mussolini-citat, som vakte stor furore i Italien. “Det er bedre at leve én dag som løve end 100 som et får”. Selv mente Trump ikke, der var noget galt i at citere en fascistleder fra 2. Verdenskrig, for “det var kloge ord”.

En del af min skønhed er, at jeg er meget rig

Donald Trump

Ingen tvivl om, at de to herrer er dybt kontroversielle og at alle har stærke meninger om dem. De rammer dog helt sikkert noget, der bør sætte tanker igang. De har en evne til at tale til “manden på gaden”, den almindelige vælger, der er frustreret og som lider af voldsom politkerlede. De to har begge haft stor succes med at brande sig som dygtige forretningsfolk, som vil bruge deres kompetencer på at hjælpe folket. På at ændre deres lande og allerhelst hele verden. De vil gøre det af godhed og ikke for pengenes skyld, for dem har de så rigeligt af i forvejen.