Donald Trump

Kun en person kan stoppe Donald Trump, men ingen kender navnet

Krigen i det republikanske parti er brudt ud, og Trumps fjender har et muligt trumfkort at spille ud til sidst.

Krigen i det republikanske parti er brudt ud, og den 18. juli kan det hele eksplodere i et sidste slag, når partiet skal vælge, hvem der skal være præsidentkandidat på konventet i Cleveland. Her kan Donald Trump blive slået på målstregen af en ukendt kandidat på vejen mod det Hvide Hus.

Donald Trump har engang sagt, at ved at tabe et slag opdager man nye måder at vinde en krig på. Det har hans fjender i det republikanske parti nu taget til sig. Allerede før de sidste primærvalg har anti-Trump-bevægelsen sendt de første missiler af sted for at bombe huller i vejen for The Donald.

Den tidligere præsidentkandidat fra 2012, Mitt Romney, blev efter Super Tuesday  sendt i luften med en byge af kritik.

- Donald Trump er falsk. Han er en bedrager. Han bedrager den amerikanske offentlighed, lød det fra Mitt Romney i en tale i Utah.

Også den republikanske kandidat fra 2008, John McCain, har udtrykt bekymring over Trumps kandidatur.

Men lige lidt hjælper det. Manden med det berømte hår fører i meningsmålinger i flere delstater før de sidste primærvalg afholdes.

Og kritikken bliver fejet af med vanlig arrogance fra Trump-lejren.

Donald Trump har svaret igen med, at de to 'tabere' ikke har noget skulle have sagt, fordi de begge havde haft chancen, men tabte til Barack Obama.

Vrede hvide vælgere er ikke vejen til Det Hvide Hus

Flere af de republikanere der helst så Trump hen, hvor peberet gror, har efterhånden indset, at der skal helt andre våben i spil. For den daglige gadekamp i medierne og tv-debatter ryster ikke Trump eller flytter vælgere. De vigtigste ingredienser i det nye våben mod Trump er Ifølge flere politiske iagttagere en endnu ukendt kandidat og tallet 1237, men det vender vi tilbage til. For først må vi lige forstå, hvorfor modstanden er så stor mod den kandidat der på almindelig demokratisk vis ser ud til at være den fortrukne kandidat blandt republikanerne. Bedst kommer det til udtryk fra den kendte senator, Lindsey Graham:

- Trump risikerer at ødelægge det republikanske parti. Han udnytter racespørgsmålet i kampen for at vinde nomineringen som partiets kandidat, siger Graham til podcastprogrammet "The Axe Files".

Men mere bekymret er Lindsey Graham, når talen falder på fremtiden.

- Man kan tabe et valg. Vi har tabt et valg før, Men jeg prøver at fokusere på dagen efter vi har tabt. Kan vi genopbygge partiet? Kan vi skabe en form for konservatisme der tiltrækker unge mennesker og andre gruppe end hvide amerikanere? Det tror jeg vi kan. Og jeg tror, at det er det eneste håb for det republikanske parti.

Problemet er blot, at Trump nærmest kun appellerer til hvide vælgere. Og med den demografiske udvikling in mente, hvor andre etniske vælgergrupper bliver en større og større magtfaktor i amerikansk politik, så kan de etablerede dele af det republikanske parti se alle drømme om Det Hvide Hus forsvinde ud i en fjern fremtid.

Eller som TV 2’s USA-analytiker Mads Fuglede skrev på disse sider i denne uge.

- Den Republikanske partitop er overbevist om, at et Trump-kandidatur ikke blot vil ende i et pinligt nederlag, hvilket man kan leve med, men være ødelæggende for mange af de andre Republikanere, der er på valg i 2016. I Trump ser man begyndelsen på afslutningen af en republikansk æra i amerikansk politik.

Det hemmelige våben

Men der er en måde hans fjender kan få stoppet ham på. Og det er her tallet 1237 kommer ind i billedet. Det er antallet af delegerede, der kræves for at vinde nomineringen som republikansk præsidentkandidat på konventet i Cleveland, der begynder den 18. juli.

Når Donald Trump ikke 1237 delegerede, så risikerer konventet at blive et såkaldt ”brokered convention”, hvor de delegerede efter første afstemning bliver fritstillet, hvis ingen af kandidaterne opnår over 50 procent af stemmerne. En anden afstemningsrunde åbner op for en kandidat, der ikke har deltaget i primærvalgene. Og kan den kandidat samle over 50 procent af stemmerne, så er Trump ude.

Allerede nu tænkes der i republikanske kredse, hvordan man kan nå dertil, hvor den etablerede del af partiet kan sende en ny kandidat på banen til konventet i Quicken Loans Arena, hvor den amerikanske basketstjerne Lebron James normalt slår sine folder for holdet Cleveland Cavaliers.

Stillingen lige nu i den republikanske valgkamp

Stillingen lige nu i den republikanske valgkamp

Delegerede:

Trump: 319

Cruz: 226

Rubio: 110

Kasich: 25

Carson: 8

Antallet delegerede krævet for at vinde: 1237

Kilde: Real Clear Politics

Til det politiske site politico.com udtaler flere republikanske stateger sig om, at de resterende kandidater Ted Cruz, Marco Rubio og John Kasich skal fortsætte deres kandidatur, stjæle stemmer fra Trump og angribe ham i samlet flok for at holde ham under de magiske 1237 delegerede.

Til Politico.com siger en af strategerne.

- Jeg tror, at de fleste lejre er kommet til den erkendelse, at hvis ingen har tænkt sig at opgive, så lad os i det mindste ikke skade hinanden og holde ham (Donald Trump red.) under 1237 delegerede.

Om Trump kan holdes under 1237 delegerede de næste uger, det afgør vælgerne. Og hvis det sker, vil det republikanske parti være i en situation der ikke er set siden 1948. Hvem der i så fald skal være manden eller kvinden der stopper Donald Trump er et åbent spørgsmål, men snart det eneste svar, hvis hans fjender skal stoppe the Donald.