Udland

Forskere har fundet kræftens akilleshæl

Forskere mener at have fundet en måde at vende kræftceller mod sig selv.

Et internationalt forskerhold med dansk deltagelse kan ikke få armene ned. De har opdaget en måde at kortlægge kræftknuders DNA og bruge kroppens eget immunforsvar til at slå sygdommen ned. Opdagelsen kan potentielt føre til en meget målrettet behandling og måske endda en kræftvaccine.

- Det, vi for første gang har fundet ud af, er, at tumorer faktisk sår kimen til deres egen undergang, siger Charles Swanton, der står i spidsen for undersøgelsen.

Det skriver The Guardian.

Kræften afslører sig selv

Problemet med kræftceller er, at deres DNA hele tiden muteres, og derfor er det svært for patientens immunforsvar at genkende kræften og bekæmpe den.

Men britiske Charles Swanton og hans kolleger fra de to amerikanske universiteter Harvard og MIT, det britiske University College London og det danske DTU Veterinærinstitut har nu fundet ud af, at kræftcellerne har én markør, der ikke ændrer sig. Dermed afslører kræften sig selv.

Hjælper immunforsvar med at nedkæmpe kræft

Den viden kan bruges på to måder: Læger kan tage en lille prøve af en tumor og finde markøren og de immunceller, der bekæmper den. Dem kan lægerne mangedoble i et laboratorium og sprøjte ind i patienten igen. På den måde er det patientens eget immunforsvar, der styrkes og målrettet går efter kræften.

Opdagelsen kan også bruges til at udvikle en vaccine mod kræft. Hvis man sprøjter den kendte markør ind i blodet, vil kroppen danne ekstra mange af de celler, der nedkæmper kræften.

Charles Swanton håber, at man inden for to til tre år kan teste denne nye opdagelse på mennesker. Det er ikke sikkert, at den vil virke på alle patienter, og behandlingen vil formentlig blive meget dyr, da den skal skræddersyes til hver enkelt patient.

Dansk forsker: Det er godt nyt

Danske Sine Reker Hadrup fra DTU Veterinærinstituttet er en af forskerne bag undersøgelsen. Hun understreger, at det er en vanskelig videnskab, fordi mutationerne er forskellige fra patient til patient, og behandlingen skal derfor udvikles på ny til hver person. Men hun fastholder, at det er godt nyt.

- For vi ved, at immunforsvaret kan være virkelig potent til at slå kræftceller ihjel, siger hun i en pressemeddelelse.