Udland

Hun drikker muligvis en livsfarlig kop slavekaffe: - EL vil kalde minister i samråd

Du risikerer at drikke kaffe dyrket under slavelignende og livsfarlige forhold, lyder konklusionen i en ny rapport.

Børnearbejde, livsfarlige pesticider, manglende beskyttelsesudstyr og gældslaveri. 

Sådan beskrives forholdene for kaffearbejdere i verdens største kaffenation, Brasilien, i en ny rapport fra researchcenteret Danwatch. 

Blandt andet har researcherne været med under kaffehøsten og fulgt de brasilianske myndigheder, da de i juli 2015 befriede 17 mænd, kvinder og børn fra en kaffeplantage, som ifølge myndighederne var ofre for menneskehandel.

De plukkede kaffe uden løn, mens de oparbejdede gæld til plantageejeren. Desuden havde to børnearbejdere plukket kaffe på plantagen.

Slavekaffe i supermarkedet

Verdens største kaffevirksomhed, Nestlé, der blandt andet står bag Nescafé og Nespresso, erkender ifølge Danwatch at have købt kaffe fra plantager, hvor de brasilianske myndigheder i juli 2015 befriede arbejdere fra slavelignende forhold.

Derfor er der også risiko for, at kaffen i supermarkederne er plukket af mennesker, der arbejder under slavelignende forhold på kaffeplantagerne. 

- Vi er fast besluttede på at løse dette komplekse problem i tæt samarbejde med vores leverandører, som vi har kontaktet, skriver Nestlé ifølge Danwatch.

- Nestlé har en nul-tolerance-politik over for slavearbejde og kan bekræfte, at vi året før – i 2014 – er stoppet med at købe fra den leverandør, der har købt kaffe fra to plantager, som Danwatch har dokumenteret helt uacceptable arbejdsforhold fra. Indtil da har vi købt fra plantagerne gennem leverandøren. Nestlé kan garantere, at det hos Nestlé er indiskutabelt, at vores leverandører skal overholde national lovgivning og Nestlés forretningsprincipper. Når vi eller andre opdager forhold, der ikke er i orden i vores forsyningskæde, tager vi øjeblikkelig action, siger Nestlé.  

Heller ikke virksomheden JDE - som målt på volumen er den største spiller på det golabe marked for kaffe - kan, ifølge Danwatch, garantere, at deres produkter ikke indeholder kaffe fra de kritisable plantager i rapporten. 

JDE står blandt andet bag Gevalia, Senseo, Jacobs, Maxwell House og Tassimo. 

Indeholder farlige pesticider

Foruden slavelignende arbejdsforhold dokumenterer Danwatch i sin undersøgelse også, at der på plantagerne må sprøjtes med livsfarlige og sygdomsfremkaldende pesticider, der er ulovlige herhjemme og i EU.

Pesticiderne er ifølge Danwatch så giftige, at man kan dø af at få dem på huden.

Alligevel sprøjter mange arbejdere kaffebuskene med pesticider uden ordentligt beskyttelsesudstyr, lyder det i rapporten. 

EL: Stop det

Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl, mener, at de forhold, der er beskrevet skal stoppes.

- Det er ganske uacceptabelt, at fattige arbejdere rundt i verden skal lide under den vestlige verdens jagt på billige produkter – i dette tilfælde kaffe. Selvom danskerne betaler tårnhøje priser for kaffen på cafeerne, kan de ikke være sikre på, at den er produceret under ordentlige forhold. De forhold, som Danwatch beretter om bør omgående stoppes. Og danske importører skal forpligtes til at garantere menneskerettigheder, arbejderrettigheder og arbejdsmiljø i de plantager, hvor de køber varerne, siger han og skriver i en pressemeddelelse, at han vil kalde udviklingsminister Kristian Jensen i samråd med følgende begrundelse:

- Vi er nødt til at have ministeren til at forstå, at regeringens prioriteringer af udviklingsbistanden har katastrofale følger.

TV 2 prøver at få en kommentar fra udviklingsminister Kristian Jensen.