Udland

Grædende amerikansk student tilstår tyveri på nordkoreansk tv

Ifølge anklagerne skal 21-årig amerikaner have stjålet en plakat med politiske slagord fra det hotel, han boede på.

En 21-årig amerikansk student, som er anklaget for at have stjålet en politisk plakat i Nordkorea, blev mandag vist frem på landets statslige tv-kanal. Det skriver CNN.

Otto Warmbier erkendte og beklagede tyveriet på et tv-transmitteret møde med medier og medlemmer af det diplomatiske korps i Pyongyang.

Ifølge anklagerne skal Warmbier have stjålet plakaten med politiske slagord fra det hotel, han boede på. Plakaten blev stjålet fra et område, som kun hotellets ansatte havde adgang til. Styret i Nordkorea anser tyveriet for at være en forbrydelse mod staten.

Ifølge Otto Warmbiers tilståelse skulle han give plakaten som et trofæ til en kirke i hjemstaten Ohio, som havde tilbudt Warmbier penge for plakaten.

Det er endnu uvist, hvilken straf den unge amerikaner kan risikere at få, skriver nyhedsbureauet AP.

Anholdt i lufthavnen

Nordkorea oplyste i sidste måned, at en 21-årig amerikansk student var blevet pågrebet, efter han var rejst ind i landet som turist og ”havde begået sin forbrydelse med stiltiende samtykke fra den amerikanske regering og manipuleret af denne”.

Ifølge avisen The Independent blev Otto Warmbier anholdt i lufthavnen kort tid før hans rejsefølge skulle videre til Kina.

Tidligere har udlændinge, der er blevet anholdt i Nordkorea, trukket deres tilståelse tilbage, efter de er blevet løsladt og er sluppet ud af landet.

Ofte kræver det, at en højtstående myndighedsperson besøger Nordkorea, før udlændinge bliver løsladt. Det var f.eks. tilfældet, da efterretningschefen James Clapper måtte rejse til det lukkede land i 2014 for at få løsladt de fængslede amerikanere Kenneth Bae og Matthew Miller.

I 2009 rejste tidligere præsident Bill Clinton til Nordkorea i et Hollywood-sponsoreret fly for at få frigivet de fængslede journalister Euna Lee og Laura Ling.