USA og Kina skriver udkast til sanktioner mod Nordkorea
Stormagter er blevet enige om et udkast, der udvider FN's Sikkerhedsråds sanktioner mod Nordkorea.
Amerikanske og kinesiske embedsmænd har i fællesskab skrevet et udkast til en resolution, der skærper sanktionerne over for Nordkorea efter landets omstridte atomprøvesprængninger tidligere på året.
Det skriver nyhedsbureauet Reuters.
Ifølge nyhedsbureauet AFP bekræfter Det Hvide Hus i Washington, at USA og Kina er nået til enighed om sanktioner mod Nordkorea.
Kina og USA håber, at udkastet kan komme til afstemning i FN's Sikkerhedsråd i løbet af de kommende dage, siger diplomater onsdag til Reuters.
De to nationer, der begge har vetoret i Sikkerhedsrådet, har ifølge to anonyme diplomater forhandlet udkastet i løbet af de seneste syv uger.
- Det er et substantielt, langt, fuldstændigt udkast, som vil blive vedtaget de kommende dage, håber jeg, siger en højtstående diplomat ved Sikkerhedsrådet til Reuters.
- Der har været et betydeligt antal forhindringer mellem de to lande, nu er der en aftale mellem landene, siger diplomaten videre.
Sikkerhedsrådet mødes torsdag
Det ventes, at resolutionen vil opfordre til sanktioner mod en række personer, lyder det fra de anonyme diplomater, der dog er tilbageholdende med oplysninger om udkastets indhold.
Sikkerhedsrådet mødes for at diskutere sanktioner mod det nordkoreanske regime torsdag klokken 15 lokal tid, oplyser FN's pressekontor ifølge Reuters.
Ifølge en skriftlig udtalelse fra Det Hvide Hus er USA og Kina blevet enige om, at landene ikke vil acceptere Nordkorea som en atomnation, skriver AFP.
Drøftelserne er blandt andet blevet ført mellem præsident Barack Obamas sikkerhedspolitiske rådgiver, Susan Rice, og Kinas udenrigsminister, Wang Yi.
De er enige om "vigtigheden af et stærkt og fælles internationalt svar på Nordkoreas provokationer, hvilket inkluderer en resolution i Sikkerhedsrådet, der går længere end tidligere resolutioner", lyder det ifølge AFP i meddelelsen.
Kina argumenterer for dialog
USA og Kina har været uenige om, hvor voldsomme reaktionerne burde være i kølvandet på Nordkoreas seneste atomprøvesprængninger.
Washington har presset på for hårdere sanktioner, mens Beijing har argumenteret for dialog og mildere skridt.
Nordkorea har været ramt af internationale sanktioner siden 2006 på grund af atomprøvesprængninger og raketaffyringer.