Udland

Rystende rapport om pædofil tv-stjerne: Der herskede en syg kultur

En ny undersøgelse af den britiske TV-kendis Jimmy Saviles sexovergreb, fortæller om kultur på BBC, hvor ingen turde klage.

En rapport kommer med nye rystende detaljer om det årelange misbrug af børn, som den nu afdøde britiske TV-stjerne Jimmy Savile har udført.

Savile har blandt andet misbrugt flere hundrede børn og unge gennem en periode på mere end 60 år frem til sin død i 2011, 84 år gammel.  Misbrugene fandt blandt andet sted på den britiske mediegigant BBC's adresse og på hospitaler, hvor Savile var kendt for at lave en del velgørenhedsarbejde, skriver Reuters.

Flere voldtægter 

I rapporten, som udkom i dag, beskriver den tidligere dommer Janet Smith, at Jimmy Savile har misbrugt 72 ofre i forbindelse med sin ansættelse på BBC. Blandt andet har han voldtaget en 10-årig dreng og en 13-årig pige.

- Disse episoder vil for evigt være årsag til dyb skam og fortrydelse, siger Rona Fairhead.

Hun er formand i BBC Trust, den fond, der har bestilt den uvildige undersøgelsesrapport for at få klarhed over sagen.

Rapporten afdækker også en kultur, som herskede på tv-stationen BBC, hvor ingen turde klage eller komme med beskyldninger. Og slet ikke mod de højtprofilerede stjerner.

Rapporten er ikke just blevet positivt modtaget af ofrene.

- Selvom der er brugt millioner på undersøgelsen, føler min klienter sig svigtet. Sandheden er endnu ikke blevet afsløret. Det er uheldigt, at undersøgeren ikke har kunnet kræve vidneudsagn fra de ledende medarbejdere. Det giver det indtryk, at der er meget, som endnu ikke er kommet frem. Det er ikke andet end en dyr hvidvaskning, siger advokaten Liz Dux, der repræsenterer 168 af Jimmy Saviles ofre til The Independent.

Jimmy Savile havde sin storhedstid på BBC i 60’erne, 70’erne og 80’erne, og var vært på flere af største og mest popoulære underholdningsprogrammer.