Udland

Overraskelse i rummet: Abe jagter astronaut på rumfærge

Amerikansk astronaut og rumstationschef fejrer eet år i rummet i gorilladragt

Tro det eller ej - rumchef Kelly fejrede det på sin helt egen måde - han iførte sig en gorilladragt og gemte sig i en kasse. Da den skulle pakkes ud, fik den britiske astronaut Tim Peake sig noget af en overraskelse, da han måtte flygte med en gorilla i hælene.

Scott Kelly kunne også fejre sin 52 års fødselsdag i søndags, og det forlyder, at det var hans tvillingebror og tidligere astronaut Mark Kelly, som fik ideen og sendte den særlige rumdragt med et forsyningsfartøj.

Forberedelse til Mars

Scott Kelly slutter sin et år lange mission 1. marts efter 340 dage i rummet i vægtløs tilstand. Et projekt, der skal kortlægge, hvordan menneskekroppen reagerer under lang tids vægtløshed. Et projekt, som er en forberedelse til bemandede Mars-missioner.

Og det er bestemt ikke - som rumdragten kunne antyde - "monkey business" - amerikansk slang for tidsspilde. Tværtimod er det et år lange ophold det første storstilede projekt, hvor forskere intensivt måler kroppens reaktion efter mere end seks måneders vægtløshed. En Mars-mission vil vare omkring tre år, og omkring halvdelen af tiden vil gå med at rejse frem og tilbage i vægtløs tilstand. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan kroppen reagerer efter et til halvandet år i vægtløs tilstand. 

Russerne holder rekorden

Scott Kelly er nu den amerikaner, der sammenlagt har opholdt sig længst tid i rummet, men han er langt fra det menneske, der har opholdt sig længst i rummet. Rekorden indehaves af den russiske kosmonaut Valerij Poljakov. Han tilbragte 438 dage ombord på rumstationen Mir fra januar 1994 til marts 1995.

Scott Kelly er i øvrigt ikke alene om den et år lange mission. Æren tilfalder i lige så høj grad Kellys makker, den russiske kosmonaut Mikhajl Kornjenko. De to vender tilbage til Jorden 1. marts, hvor forskningsprojektet fortsætter endnu et år, inden det bliver afsluttet.