Iran er splittet før valget fredag: "Død over den store satan!"

Fredag er der parlamentsvalg i Iran. Landet, med en befolkning på 77 millioner, er splittet mellem de konservative og mere moderate kræfter.

Hvem er Simi Jan?

Simi Jan, udenrigskorrespondent

Simi Jan har været ansat på TV 2 Nyhederne siden 2006. Som korrespondent dækker hun primært konflikt- og krigsområder rundt omkring i verden, hovedsageligt Mellemøsten.
Fra 2007 til 2012 boede hun i Pakistan og Afghanistan, hvor hun dækkede kampen mod terror på tæt hold.

I 2012 debuterede hun med den anmelderroste bog ”Til te hos Taleban”.

Simi Jan er flere gange blevet hædret for sit arbejde. I 2012 modtog hun dansk presses store og prestigefyldte priser, Den Berlingske Fonds journalistpris, og fik også Dansk kvindesamfunds Mathildepris samt Zonta Danmarks kvindepris. I 2013 blev hun hædret med Danners ærespris og blev optaget i Kraks Blå Bog.

Simi Jan er født i 1979, uddannet journalist fra Napier University i Skotland i 2003 og har siden læst Mellemøststudier og arabisk ved Syddansk Universitet.

"Du skal dække håret", siger en kvinde, mens hun peger på mit turkise hovedtørklæde. Mit hår er tildækket, ligesom mange iranske kvinders, men altså ikke nok efter hendes smag. Jeg hiver det lidt længere frem mod panden og smiler forsigtigt til hende.

Hun er iført en sort chawdor, et stort løstsiddende klæde, der dækker hele kroppen, og det sorte tørklæde indrammer hendes ansigt, så man ikke skimter et eneste hår. 

"Død over USA", råber alle i kor inde i salen

Simi Jan

Jeg er til en forsamling, hvor de konservative på den yderste højrefløj er samlet. Dem man her betegner som hardliners. Dem, der er ortodokse, og som fortsat anser USA som den Store Satan.

"Død over USA", råber alle i kor inde i salen, hvor kvinder i sorte chawdors sidder adskilt fra mændene. De råber på engelsk, efter at taleren på scenen lige har sagt, at de skal råbe på engelsk og ikke lokalsproget farsi.

"Vi skal sige det på engelsk, så vores fjender forstår hvad vi siger."

Fjenden er på programmet

Og fjender bliver der talt meget om på scenen. For eksempel fjenden Storbritannien og USA, der blander sig i Irans interne anliggender. Og prøver at manipulere valget på fredag. Der bliver også talt om fjenden, den britiske tv-station BBC, som bliver beskyldt for at manipulere og lyve. BBC måtte i 2009 lukke sit kontor i Iran. 

"USA er vores fjende, og vil altid være det," siger en kvinde til mig, og understreger, at hun er imod den historiske atomaftale, der blev indgået mellem Iran og stormagterne, og som har resulteret i ophævelse af årelange økonomiske sanktioner.

KORT OM IRANS ATOMAFTALE

  • Aftalen er indgået mellem Iran, FN's Sikkerhedsråds permanente medlemmer, Tyskland og EU. 
  • Iran skal reducere sit lager af beriget uran, så landet ikke kan fremstille kernevåben.
  • FN får adgang til at inspicere alle Irans atomfaciliteter inklusiv landets militære anlæg.
  • Til gengæld fjernes økonomiske sanktioner mod Iran, og fastfrosne midler frigives.
  • Hvis aftalen bliver brudt, bliver sanktionerne genindført. 

De nye tider udløser kun kritik af præsident Rouhani her, mens andre iranere jeg møder, optimistisk udtrykker deres glæde over igen at være blevet en del af det internationale samfund.

Den Iranske præsident Hassan Rouhani nyder ikke lige stor opbakning alle steder i det iranske samfund.
Den Iranske præsident Hassan Rouhani nyder ikke lige stor opbakning alle steder i det iranske samfund. Foto: HANDOUT / Scanpix Denmark

"Når sanktioner bliver løftet, kommer vi til at få en bedre økonomi, og derudover vil folk også se Irans rigtige ansigt," siger en ung mand, mens han uddeler løbesedler af reformvenlige kandidater på gaden. 

Det er altså et splittet Iran, der går til valg i morgen. Et Iran, der er i en brydningstid, og som efter mange år ude i kulden er tilbage inde i varmen på den internationale scene.