Udland

Efter Cecil-drabet: 200 løver risikerer aflivning - ingen tør længere skyde dem

Drabet på løven Cecil trak overskrifter verden rundt. Nu kan det koste hundredvis af andre løver livet.

Den amerikanske tandlæge Walter Palmer blev sidste år lagt for had, da han i juli skød og dræbte løven Cecil under en safari i en nationalpark i Zimbabwe.

Historien gik verden rundt, og amerikaneren modtog dødstrusler mod både ham selv, hans børn og kone foruden kollegaer på hans tandlægeklinik.

Faktisk voksede hadet mod tandlægen sig så stort, at andre storvildtjægere siden er blevet væk fra Zimbabwe af frygt for at havne i samme situation. Det har nu medført et stort overskud i landets løvebestand, skriver The Telegraph.

Reservatet Bubye Valley Conservancy har mere end 500 løver, og bestanden er nu så ubæredygtig, at reservatet i værste fald må aflive 200 af dem som konsekvens af det, der har fået navnet "Cecil-effekten".

200 skal aflives

Problemet er, at de mange løver gør for stort indhug i blandt andet antilope- og girafbestanden, forklarer reservatets direktør, Blondie Leathem.

- Jeg ville ønske, vi kunne give omkring 200 af vores løver væk for at lette bestanden. Hvis nogen kender til et passende levested for dem, hvor de ikke vil lide overlast, så giv os endelig besked og hjælp os med at samle penge ind til at flytte dem, siger han til The Telegraph.

Ifølge Pieter Kat, der er direktør for den britiske organisation Lion Aid, skulle reguleringen i reservatets løvebestand dog være indledt allerede for flere år siden.

- Det er for sent nu. Der er ingen steder i Afrika, der kan tage imod så mange løver, siger han til The Telegraph.

Dræbt løve var national-ikon

Drabet på løven Cecil fandt sted den 1. juli 2015. Den store hanløve var et nationalikon og en del af Hwange Nationalpark i Zimbabwe.

Tandlægen Walter Palmer skulle angiveligt have betalt 55.000 dollar, cirka 370.000 kroner, for at få tilladelse til at dræbe løven med en armbrøst.

- Hvis jeg havde vidst, at denne løve havde et navn og var vigtig for landet eller for studier, så ville jeg selvfølgelig ikke have valgt den, fortalte Walter Palmer i september til AP.

I oktober blev det slået fast, at amerikaneren ikke ville blive retsforfulgt, da hans papirer var i orden, og at han juridisk havde indhentet tilladelse til at gennemføre den pågældende jagt.

Zimbabwe strammede i august reglerne for jagt på storvildt i kølvandet på den efterhånden verdensberømte historie drabet på løven Cecil.