Udland

Verdens måske farligste skolevej: Sætter livet på spil - hver dag

Indbyggerne i Benighat i det centrale Nepal sætter deres liv på spil, når de skal krydse Trisuli-floden på vej til et ærinde.

Beboerne i de afsidesliggende egne i Benighat bruger i mangel af bedre tovbaner for at komme over på den anden side af Trisuli-floden i Nepal.  

Strømfaldene i Trisuli-floden er berømte blandt ekstremsportsudøvere. For andre er det hverdagskost – dagligt risikerer børn deres liv blot for at komme i skole. 

For de nepalesiske børn her er det besværligt at komme i skole.

Der er omkring en halv snes tovbaner i området og mange flere i resten af Nepal. Beboere i landsbyerne benytter dem, når de skal handle, besøge hinanden eller passe deres skolegang. Sådan skriver mediet Barcroft, der har dokumenteret de ringe forhold. 

Hverdagsliv i Benighat i det centrale Nepal. Tovbanen er nødvendig for at nå frem.

Ulykke kostede fem livet 

Da der er mange kilometer imellem de meget få broer over floden, er folk nødt til at bruge de direkte tovbaner. Dog har en række ulykker de senere år øget behovet for gangbroer.

Mange er kommet til skade, hvilket har kostet fingre, og i 2010 styrtede fem mennesker i døden, da et kabel på en tovbane sprang. For nyligt præsenterede premiereministeren i Nepal, Khadga Prasad Sharma Oli, et projekt, der skal munde ud i 366 hængebroer i løbet af to år. Broer, der skal erstatte de livsfarlige tovbaner. 

I januar 2016 blev den første af hængebroerne indvidet. Broen forbinder Manthali og Gimdi ved Bagmati-floden. 

Ifølge The Telegraph er flere høje tovbaner for nyligt blevet forbedret – enten med støttende søjler eller ved at opgradere boksene, nepaleserne kan transportere sig selv i. 

Landets bjergede terræn gør det til en stor og dyr udfordring at anlægge broer og veje.

Det er hård kost for hænderne at benytte sig af tovbanerne i Nepal.

Nepal blev i januar ramt af et jordskælv – læs mere om det her. Se også de dramatiske billeder af det voldsomme jordskælv i Kathmandu i april sidste år herunder: