Udland

Europol: Sværere at beskytte borgere hvis briter forlader EU

Chefen for Europol mener, at britisk politi får sværere ved at dæmme op for angreb, hvis landet forlader EU.

I det europæiske politisamarbejde, Europol, advarer man nu om politimæssige konsekvenser, hvis Storbritannien forlader EU.

Ifølge chefen for Europol vil det britiske politi få sværere ved at beskytte borgerne mod militante angreb og organiseret kriminalitet, hvis landet forlader unionen.

- Det vil gøre Storbritanniens job med at beskytte sine borgere mod terror sværere, siger Rob Wainwright, der er chef for Europol, mandag.

Ifølge ham har Storbritannien haft en ledende rolle i opbygningen af det store europæiske netværk af efterretninger.

Men de delte efterretninger skal erstattes, hvis briterne forlader EU til juni, hvor afstemningen om EU skal finde sted.

"Briter vil stadig være sårbare overfor menneskesmuglere"

Samtidig mener Wainwright ikke, at Storbritannien nødvendigvis får nemmere ved at undgå menneskesmuglere, hvis man strammer reglerne for blandt andet visum.

Han siger, at hvis Storbritannien forlader EU, "kan det betyde en anden indvandrings- og visumpolitik".

Men "briterne vil stadig være sårbare over for hemmelige kriminelle netværk af menneskesmuglere, der er gode til at undgå enhver grænsekontrol".

Wainwright påpeger også, at Storbritannien allerede har mulighed for at indføre en strengere grænsekontrol, fordi landet ikke er medlem af den pasfri Schengen-zone.

Advarslerne fra Europol kommer, efter at den britiske minister Iain Duncan Smith, som mener, at Storbritannien skal forlade EU, har udtalt, at der vil være en øget risiko for angreb i Storbritannien, hvis landet bliver i EU.

Briterne skal til stemmeurnerne om medlemskab af EU 23. juni.