Udland

Dansk milliardær i nøglerolle i sag mod London-borgmester

Milliardæren Troels Holch Povlsen er klar med støtte til bevarings-projekt i London. En ret i London skal nu vurdere om borgmesters afslag er lovligt.

The Royal Court of Justice i London skal nu tage stilling til, om det var ulovligt, da Londons kontroversielle konservative borgmester Boris Johnson afviste et bevarings-projekt for et kvarter i det indre London og valgte at give grønt lys for et byggeprojekt i området, som vil betyde, at en række ejendomme skal rives ned.

- Sagen handler helt grundlæggende om bevaring af London, siger Tim Whittaker, direktør i bevarings-organisationen Spitalfield Trust til TV 2.

Retsmødet, som skal fastslå om Boris Johnson har handlet lovligt, er berammet til den 26. april.

Den danske milliardær, Troels Holch Povlsen, 66, manden bag Bestseller-koncernen, har erklæret sig klar med finansiel støtte til bevarings-organisation Spitalfields Trusts projekt, som skal bevare det idylliske Norton Folgate-kvarter i London.

Holch Povlsen, der selv ejer flere ejendomme i London er klar med op til 45 mio. pund (cirka 429 mio. kroner, red.) - men Londons borgmester Boris Johnson har afvist bevaringsprojektet.

Nu skal retten i London tage stilling til om det var lovligt, da Boris Johnson først valgte at omgøre en beslutning fra det lokale byråd, der havde godkendt bevaringsprojektet og dernæst selv valgte at tage beslutningen om at give grønt lys til investeringsselskabet British Land, som vil rive en række bevaringsværdige ejendomme i kvarteret ned.

Offentlig undersøgelse

Desuden har Spitalfield Trust begæret en offentlig undersøgelse af sagen og Boris Johnsons handlemåde i den.

Foreløbig betyder retsmødet og kravet om en undersøgelse, at British Land ikke kan gå i gang med nedrivningen, før retten har taget stilling til, om Boris Johnson har handlet lovligt, oplyser Timothy Whittaker til TV 2.

Troels Holch Povlsen er manden bag Danmarks største modekoncern Bestseller, som hans søn Anders Holch Povlsen nu står i spidsen for. Med en formue, som Berlingske Business har skønnet til at være på 36,7 mia. kroner, er Holch Povlsen-familien den næstrigeste familie i Danmark - kun overgået af Kirk-familien, der står bag Lego-koncernen.

Troels Holch Povlsen og Anders Holch Povlsen ejer en række luksus-ejendomme i London, senest købte familien i efteråret sidste år ifølge Berlingske Business to ejendomme i det centrale London for 1,7 mia. kroner. Derudover ejer Anders Holch Povlsen en række ejendomme i Skotland, blandt andet et slot ved Loch Ness, og han er en af de finansielle bagmænd bag Kevin Magnussens Formel 1-comeback hos Renault-teamet.

Londons kontroversielle borgmester Boris Johnson, 51, der har været borgmester siden 2008, har senest markeret sig ved at anbefale en britisk udtræden af EU - stik imod sin partfælle premierminister David Camerons anbefaling til briterne om at stemme ja til den aftale, der er indgået mellem EU og Storbritannien, når der er folkeafstemning i Storbritannien i juni i år.