Udland

Afsløret efter 40 år: Astronauter hørte mystisk musik bag Månen

Under en mission til bagsiden af månen hørte tre amerikanske astronauter en langvarig og mærkelig lyd, som man ikke siden har fundet en forklaring på.

I næsten 40 år har det amerikanske rumagentur NASA ligget inde med stærkt klassicficerede optagelser fra rummet, hvor tre astronauter på Apollo 10-mission får sig noget af en overraskelse.

En overraskelse, der i dag rokker ved offentlighedens opfattelse af, at missionen forløb uden uventede hændelser.

I 1969, blot få måneder før Apollo 11's historiske månelanding, befandt Apollo 10 sig i kredsløb bag månen, hvor astronauterne i mere end en time ikke kunne få radiokontakt med kontroltårnet på Jorden. Men pludselig fik de alligevel en sær lyd i deres hovedtelefoner, afslører et nyt program på tv-kanalen Science Channel ifølge Huffington Post.

Underlig musik

Ud af det blå flød der pludselig en musiklignende radiotransmission gennem høretelefonerne til de tre måbende astronauter. De blev så overraskede, at de overvejde slet ikke at indrapportere episoden til NASA.

Men astronauterne blev optaget, og derfor findes deres reaktioner på bånd. 

- Kan I høre det? Den der fløjtelyd? Woooooo, siger den en af astronauterne, mens en anden slår fast, at det er "noget virkelig mærkelig musik".

Musik fra det ydre rum

- Det lyder som musik fra det ydre rum, siger astronauten.

Den sælsomme lyd varede i næsten en time, og lige inden de igen får radiokontakt med kontroltårnet på Jorden, diskuterer de udsendte, om det er noget, de skal indberette.

- Skal vi fortælle dem om det, kan man høre den ene astronaut spørge sine kolleger, som er forundrede over lyden fra høretelefonerne.

Hemmeligholdt i årtier

- Jeg ved det ikke. Det er noget, vi skal overveje, svarer en af de andre.

Deres diskussion er efterfølgende blevet nedfældet, hemmeligstemplet og gemt i NASA's arkiver frem til 2008, skriver Huffington Post.

Ifølge den pensionerede astronaut Al Worden, der selv deltog i Apollo 15-missionen flere år senere, er der god grund til at antage, at det virkelig var en særdeles mystisk hændelse, de tre astronauter var ude for i 1969.

- Holdet på Apollo 10 var vant til den larm, de burde høre. Min logiske sans siger mig, at hvis de opfattede noget dengang, så var det der, siger han til Science Channel.