Udland

Trump: Waterboarding er minimal tortur

Den amerikanske præsidentkandidat forsvarer torturmetoden waterboarding med en over 100 år gammel anekdote

Den amerikanske præsidentkandidat Donald Trump skaber på ny overskrifter i USA.

Det sker efter en tale på et vælgermøde i staten South Carolina, hvor Trump kom med en blodig anekdote om, hvad man kan gøre ved muslimske ekstremister.

Jeg synes, vi skal gå meget længere end waterboarding

Donald Trump, præsidentkandidat, USA

Foran en hujende folkemængde fortalte Trump en ubekræftet røverhistorie om den amerikanske general John J. Pershing, der i 1911 kæmpede mod muslimske oprørere i Filippinerne.

- Han tog 50 terrorister og 50 soldater og dyppede 50 patroner i svineblod. Og han fik sine mænd til at lade deres rifler, stillede de 50 op på række og skød 49. Men til nummer 50 sagde han: Gå hjem til dine folk og fortæl dem hvad der skete. Og de næste 25 år var der ingen problemer.

Anekdoten er udokumenteret, og der findes intet belæg for den i historiebøgerne.

Udtalelsen faldt ved et vælgermøde Charleston, hvor Trump også sagde, at han kun regner waterboarding for at være en minimal, minimal, minimal form for tortur.

- Jeg synes vi skal gå meget længere end waterboarding, sagde Trump.

- Vi har en fjende i Mellemøsten, Islamisk Stat og andre, som skærer hovederne af folk og drukner dem i små bure. (...) Kan I forestille jer disse mennesker, når de sidder om aftenen og spiser, hvad de nu end spiser, og snakker om USA, og om at de er bekymrede, fordi waterboarding er en lille smule ondskabsfuldt. Og disse mennesker hugger hoveder af. De må tro vi er de tåbeligste, svageste og dummeste mennesker på Jorden, sagde Trump.

Den blodige anekdote fik en del opmærksomhed på Twitter og i de amerikanske medier.

Blandt andet kalder avisen New York Daily News Donald Trump for "Svinenes Herre":

 Og historien er blevet samlet op af flere arabiske medier - her er det Al Arabiya:

Senere i dag afgør medlemmerne af det republikanske parti i South Carolina, om de vil pege på Donald Trump som deres præsidentkandiat.

Han fører med over 10 procentpoint ned til sin nærmeste konkurrent i meningsmålingerne.