Udland

Trump står til kanonvalg i dag - og så taler historien til hans fordel

Mange republikanere betragter Donald Trump som en løs kanon, men vinder han lørdagens primærvalg, kan han meget vel blive partiets præsidentkandidat.

Selvom toppen i hans eget parti gør alt for at forhindre det, ser republikanske Donald Trump ud til at tage endnu et stik hjem ved lørdagens primærvalg i South Carolina.

Den excentriske milliardær med de markante holdninger står særdeles stærkt i meningsmålingerne i sydstaten, forklarer TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz. Han peger samtidig på, at vinder Trump, kommer han samtidig væsentligt tættere på ambitionen om at blive Republikanernes kandidat ved det kommende præsidentvalg.

- Han står - også her i sydstaten - til at få en kanon sejr. Og hvis han gør det, har han rigtig gode chancer for at ende med at blive Republikanernes præsidentkandidat.

Historien taler til Trumps fordel

- Ser vi på historien, er det nemlig sådan, at den af de republikanske kandidater, der sejrer i South Carolina og også i New Hampshire, som han gjorde i sidste uge, det er faktisk den kandidat, er ender med at blive republikanernes præsidentbud med meget få undtagelser, forklarer Jesper Steinmetz.

Blandt toppen i det republikanske parti giver Trumps succes dog anledning til panderynker frem for klapsalver, forklarer Anders Agner, redaktør på Kongressen.com, der beskæftiger sig med amerikansk politik. 

Internt i partiet foregår der nemlig en kamp mod Trump, som ledelsen ikke betragter som en værdig præsidentkandidat, uddyber han.

Partitoppen skeler mod andenpladsen

- De har ikke rigtigt kunnet stoppe ham indtil videre, siger Anders Agner, som vurderer, at den republikanske top derfor er lige så interesseret i hvem, der havner på en anden- og tredjeplads ved primærvalget i South Carolina, som de er i førstepladsen.

Det kan nemlig give et fingerpeg om, hvilken kandidat Republikanerne skal satse på som modvægt til Trump.

- South Carolina har udviklet sig til at blive en afstemning om, hvem der skal være establishment-kandidaten. Den kandidat, partiet skal samles om i kampen internt mod Trump så at sige. Det har indtil nu været uklart, forklarer Anders Agner.

Rubio tegner sig som toppens favorit

Han peger på, at kampen står mellem Marco Rubio, Jeb Bush og John Kasich, men at meget tyder på, at det er Rubio, der bliver elitens favorit i det republikanske parti.

De seks republikanske præsidentkandidater

 1. Jeb Bush

  Jeb Bush, 63 år. Tidligere guvernør i Florida. Har to tidligere præsidenter i sin nærmeste familie - sin far, George H.W. Bush, og sin storebror, George W. Bush.

 2. Ben Carson

  Ben Carson, 64 år. Har været en af præsident Obamas skarpeste kritikere i forhold til præsidentens sundhedsreform.

 3. Ted Cruz

  Ted Cruz, 45 år. Leder af Tea Party-bevægelsen. Cruz er baptist og imod homovielser, abort og en strammere våbenlov. Han blev den mest populære kandidat blandt vælgerne i Iowa.

   

 4. John Kasich

  John Kasich, 63 år. Populær guvernør i den vigtige svingstat Ohio. Kongresmedlem i 18 år. Forsøget på at blive præsidentkandidat i 2000 kuldsejlede hurtigt.

 5. Marco Rubio

  Marco Rubio, 44 år. Senator fra Florida. Ønsker at annullere præsident Obamas reform af det amerikanske sundhedsforsikringssystem.

 6. Donald Trump

  Donald Trump, 69 år. Forretningsmogul og tv-personlighed. Har skabt røre om sit kandidatur med en række kontroversielle udtalelser om flere befolkningsgrupper.

Kilder: The Wall Street Journal, Reuters, The New York Times

 /ritzau/

- Der var en begyndende samling efter Iowa, hvor Marco Rubio lavede et fantastisk resultat. Så gik det helt galt for ham i New Hampshire, hvor han klarede sig dårligt i en debat mod Chris Christie og resten af kandidatfeltet.

- Det satte samlingsprocessen lidt på pause, men han har fået rystet det af sig, og det, der tegner sig nu, er, at han i nogle målinger ikke ligger så langt efter Trump, forklarer Anders Agner.

Farlig mand

Han understreger, at der også i miljøet rundt omkring Republikanerne - heriblandt borgerlige medier og tænketanke - er en vurdering af, at Donald Trump vil være en farlig kandidat for Republikanerne.

Men blandt mange vælgere ses Trump som et håb, der kan gøre op med indvandringen til USA og det nuværende politiske system.

- Han henvender sig til de frustrerede republikanske vælgere. Dem, man kalder anti-establishment-segmentet. Dem, der mener, at det politiske system har svigtet, og som derfor mener, at man har brug for en ikke-politiker som Donald Trump, fortæller redaktøren for Kongressen.com.