Udland

EU-præsidenten elsker både Storbritannien og Bruxelles

Vi var alle parate til at ofre nogle af vores interesser for det fælles bedste, siger EU-chef efter topmøde.

- Jeg elsker Storbritannien, og jeg elsker Bruxelles, siger en lettet EU-præsident Donald Tusk fredag aften, efter at det på EU-topmødet i Bruxelles lykkedes at nå en aftale om de britiske EU-reformer.

Den britiske premierminister, David Cameron, har kort forinden sagt, at han elsker ikke Bruxelles, han elsker Storbritannien.

Men Donald Tusk glæder sig over, at det lykkedes de 28 EU-lande at blive enige om en aftale, som er god nok til, at David Cameron nu vil tage hjem og anbefale briterne at stemme ja til at blive i et reformeret EU ved den kommende folkeafstemning, der ventes i juni.

- Vi har sendt et signal om, at vi alle er parate til at ofre nogle af vores interesser for det fælles bedste og for at vise vores sammenhold, siger Donald Tusk på et pressemøde.

Han siger, at det måske ikke har set lige smukt ud undervejs, når EU's stats- og regeringschefer under ophedede diskussioner på topmødet har siddet og hakket i de små detaljer for at nå en aftale.

- Men EU-lederne udvandrede ikke fra forhandlingsbordet, for der stod noget meget vigtigere på spil, siger EU-præsidenten.

- Vi har lige opnået en aftale, der styrker Storbritanniens særlige status i EU. Den er juridisk bindende og kan ikke rulles tilbage, siger Tusk.

Han siger også, at aftalen giver et svar på alle Camerons EU-bekymringer uden at kompromittere de fælles værdier i EU.

Donald Tusk ridsede inden topmødet situationen hårdt op og sagde, at det er nu, hvis det skal lykkes at aftale de reformer, der skal gøre det muligt for David Cameron at vinde sin folkeafstemning om at blive i EU eller ej.

- Dette er et knald eller fald-topmøde. Det er jeg ikke i tvivl om, sagde Donald Tusk torsdag inden starten på EU-topmødet i Bruxelles.

David Cameron, der vil anbefale et ja til EU, ventes at holde sin folkeafstemning torsdag 23. juni.