Udland

Eksundersøger: Besætning tændte Scandinavian Star-brand

Det er første gang siden ulykken, at Flemming Thue Jensen udtaler sig offentligt om skyldspørgsmålet.

To besætningsmedlemmer antændte branden på Scandinavian Star for 26 år siden, hævder den tidligere danske hovedundersøger over for norsk TV2.

Flemming Thue Jensen var Søfartsstyrelsens hovedundersøger af branden på færgen, hvor 159 mennesker mistede livet natten til 7. april 1990 på vej fra Oslo til Frederikshavn.

- Det gjorde to fra mandskabet, siger den tidligere undersøger på et direkte spørgsmål om, hvem der stod bag.

Første offentlige udtalelse

Det er første gang, at Flemming Thue Jensen udtaler sig offentligt om årsag og skyld i relation til branden i 1990.

Han siger også, at han ikke vil afsløre flere detaljer, da han dermed vil afsløre identiteten på gerningsmændene.

- Den (branden, red.) var ikke bare bevidst. Den var også ond, siger Flemming Thue Jensen til tv-kanalen.

Han var en af de første om bord på færgen, da den blev bugseret til Lysekil i Sverige. Han mener, at sagen havde været nem for politiet at opklare.

Så nemt som en cykeltyveri-opklaring

- Hvis de havde snakket med os, og de ellers kunne tænke, så burde den sag være opklaret i 1990.

- Det burde være en sag for højrebenet. Lige så let som at opklare et cykeltyveri, siger Flemming Thue Jensen.

Flemming Thue Jensen siger, at det har været "frygteligt" at gå med den viden i så mange år.

Han planlægger nu at holde et pressemøde i Oslo søndag.

- Jeg vil klæde norsk politi fuldstændig af, siger Flemming Thue Jensen til Ritzau om mødet, hvor han vil føre beviser for, at norsk politi ikke har gjort deres arbejde ordentligt i opklaringen af branden.

- Jeg kommer til at sige så meget, så det står lysende klart for enhver, hvem det er. Men jeg sætter ikke navn på, siger han.

Tidligere er den danske lastbilchauffør Erik Mørk Andersen blevet udpeget som brandstifteren, men i 2014 blev anklagen mod ham trukket tilbage. Erik Mørk Andersen døde i branden.

Få overblik over Scandinavian Star-katastrofen her.

 1. 159 mennesker døde

  Scandinavian Star brød i brand om natten 7. april på vej fra Oslo til Frederikshavn med 482 besætningsmedlemmer og passagerer om bord. 158 af dem mistede livet ved branden, mens yderligere én døde senere af sine kvæstelser.

 2. Dansker fik skylden for branden

  Efterforskning har vist, at ilden var opstået flere forskellige steder på færgen, og at der dermed sandsynligvis var tale om en påsat brand. Norsk Politi gav en dansk lastbilchauffør, der selv omkom i branden, skylden. Men anklagen blev trukket tilbage, efter at svenske brandeksperter anså det for usandsynligt, at danskeren kunne have startet de i alt seks brande på skibet.

   

 3. Kritik af sikkerheden

  Sikkerheden om bord på Scandinavian Star blev kritiseret, da det kom frem, at personalet hverken havde holdt brandøvelser eller var blevet instrueret i sikkerhedsudstyret. 

  Kaptajnen, rederen og direktøren blev i 1993 dømt for overtrædelse af loven om skibes sikkerhed. De fik den daværende strengeste straf på seks måneders hæfte.

 4. Kritik fra de pårørende

  Pårørende til ofrene har kritiseret efterforskningen og mener, at branden var et forsøg på forsikringssvindel. Det samme mener den norske ekspertgruppe "Efterforskning af mordbranden på Scandinavian Star", der fremlagde resultatet af sine undersøgelser 6. april 2013.

 5. Kommission skal granske branden

  I januar 2015 besluttede Norges storting at nedsætte en undersøgelseskommission, der skal granske omstændighederne ved færgebranden.

Ritzau