Udland

Løkke: Vi kan ikke klare et år mere med flygtningekrise

Tyrkiet sidder med en nøgle til løsning af flygtningekrisen. Nu skal de levere, siger Lars Løkke Rasmussen.

EU-landene er nødt til at finde løsninger, der virker, så tilstrømningen af flygtninge og migranter bliver bremset. EU klarer ikke et år mere med lige så mange flygtninge som sidste år.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) natten til fredag efter første dag på EU-topmødet i Bruxelles.

Her blev EU-landene efter en ophedet debat enige om at indkalde til endnu et særtopmøde med Tyrkiet om flygtninge- og migrationskrisen i begyndelsen af marts.

- Tyrkiet sidder med en slags nøgle. Den måde, tyrkerne agerer på, har betydning for, hvor mange der kommer, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han siger, at de nuværende indrejsetal til EU foreløbig er meget store sammenlignet med sidste år, og snart kommer foråret, der formentlig vil bringe endnu flere flygtninge med sig.

- Vi er nødt til at finde løsninger, der virker. For vi kan ikke håndtere endnu et år med en influx, som den vi så sidste år. Specielt ikke, hvis byrderne stadig skal bæres af ret få lande, siger statsministeren.

Han tilføjer, at Danmark er blandt de EU-lande, der foreløbig har båret de største byrder under krisen.

Flere lande skærper deres grænsekontrol

EU har lovet at betale Tyrkiet tre milliarder euro (22,5 milliarder kroner), hvis tyrkerne til gengæld slår en bremse ned og forhindrer flygtninge og migranter i at sejle over til de græske kyster.

- Der er en betalingsvilje i forhold til Tyrkiet, men der skal også leveres den anden vej, siger Lars Løkke Rasmussen.

Østrig har netop bebudet et loft over antallet af asylansøgere, og det får nu lande som Slovenien og Kroatien til at skærpe deres grænsekontroller. Desuden vil Nato overvåge menneskesmuglere, der fragter flygtninge og migranter fra Tyrkiet til EU.

- Der begynder at ske noget. Så må vi vurdere, når vi kommer nogle uger længere frem, hvad den samlede effekt af det er, siger han.

EU-topmødet fortsætter fredag forhandlingerne om en løsning på de krav om reformer af EU-samarbejdet, som den britiske premierminister, David Cameron, skal bruge for at vinde en folkeafstemning i Storbritannien om at blive i EU.

Den danske statsminister siger, at der på EU-topmødet er en overordnet stemning af, at man skal prøve at nå en aftale fredag.

- Men det er for tidligt at konkludere, om vi når i mål, siger han.

- Der er ikke en endelig løsning endnu. Vi må se, hvad morgendagen (fredag, red.) bringer, siger statsministeren.