Donald Trump

Trump gav Bush skylden for 11. september - gik han for langt?

Donald Trump er manden bag et hav af kontroversielle udtalelser. Men til Republikanernes debat i South Carolina gik han for langt. Eller gjorde han?

Det store fede Trump-show

Her på tv2.dk følger vi det amerikanske præsidentvalg tæt frem til afgørelsen 8. november.

Hver uge vil Mads Fuglede sammen med en gæst tale om valgkampens nyheder, kandidaternes infights og alle de skæve indslag.

Det bliver ikke kedeligt. Det har Donald Trump allerede sørget for.

Indtil den seneste debat i South Carolina har Jeb Bush ført en underlig ufokuseret valgkamp, hvor det har været svært at få øje budskabet. I debatterne brændte han slet ikke igennem, og Bush har tit været usynlig, eller optrådt i rollen som Trumps prygelknabe. Et klip af Jeb Bush, der opgivende beder sine tilhørere om at klappe gik viralt, og er direkte hjerteskærende at se.

Jeb har arvet sin fars lidt ranglede bløde udseende – de ligner Fedtmule, hvilket ikke oser af mandighed. Præsident George H. W. måtte kæmpe med, at man opfattede ham som en tøsedreng. Til trods for, at han var krigsveteran med en glorværdig karriere og indsats i Anden Verdenskrig bag sig og havde knust Saddam Husseins forsøg på at annektere Kuwait, så talte man om ”The Wimp Factor.”

Primærvalget i South Carolina er afgørende for Jeb Bush. Især Marco Rubio udfordrer ham som den moderate fløjs kandidat, og Bush mangler et godt valgresultat, hvis han skal afvise Rubio. South Carolina er en helt anden stat end de to første primærvalgstater. Det er en religiøs sydstat præget af konservative idealer og et mere traditionelt syn på nærmest alt, inklusiv kønsroller og mandlige dyder. I South Carolina betyder religion og karakter meget mere, når vælgerne skal sætte deres kryds. Og man stemmer ikke på tøsedrenge i South Carolina.

Det har Jeb Bush tydeligvis fattet. Han tweetede et billede af sin indgraverede FNX pistol, der er lavet af FN Herstals fabrik i Columbia, South Carolina med teksten: ”America.” Reaktionen var klar, for første gang oplevede han at være den mest omtalte og retweetede kandidat blandt Republikanerne. Venstreorienterede medier gik amok, hvilket er et stort plus for Bush. Det kan man lide blandt Republikanske vælgere i South Carolina.

Da det Republikanske felt af kandidater nåede South Carolina og debatterede på landsdækkende tv, lykkedes det Jeb Bush at få Trump til at tabe fatningen. Trump reagerede ved at angribe broderen, George W. Bush og gav ham skylden for, at USA blev angrebet 11. september. Endvidere sagde Trump, at Irakkrigen var en fejl og ført på en løgn om ikke-eksisterende masseødelæggelsesvåben. De synspunkter kan man finde mere eller mindre rigtige, bare ikke i det Republikanske Parti. Det virkede som om Trump havde glemt, hvilket parti han stiller op for. Havde han sagt det samme i debatten hos Demokraterne, havde man klappet og hujet. Nu blev han mødt med højlydt utilfredshed. Hos Republikanerne er George Walker Bush stadig meget populær. Især i Syden og Bibelbæltet.

Bush svarede Trumps angreb med et ætsende: ”Mens Donald Trump skabte et reality-tv show skabte min bror et sikkerhedsapparat, der garanterede vores sikkerhed.” Rubio fangede også hurtigt Trumps fejl og påstod, at han dagligt takkede Gud for, at det var George W. Bush, og ikke Al Gore, der var præsident 11. september. Tager man publikummet i betragtning, så var det nærmest et perfekt svar.