Nigeriansk 'hekse'-dreng udstødt af familien: Danskere donerede en million til lægehjælp
Anja Ringgren Lovén fandt en udsultet dreng på gaden i Nigeria. Hun bad om hjælp til hans behandling, og danskerne donerede over en million kroner.
En dreng vakler desorienteret rundt på gaden i en lille, nigeriansk landsby.
Indbyggerne undgår ham. Ikke fordi han er radmager og ildelugtende, men fordi han er et såkaldt 'heksebarn'.
- Han var nærmest levende død. Jeg kunne ikke forstå, han var i live. Han havde både malaria, kolera og orm, fortæller Anja Ringgren Lovén til TV 2.
Hun er direktør og stifter af den velgørende organisation DINNødhjælp. Siden 2012 har hun arbejdet i Afrika for at forbedre særligt nigerianske børns levevilkår.
Anja Ringgren Lovén har tidligere været i TV 2 Nords Nordjylland Live for at fortælle om sit arbejde. Det kan du se over artiklen.
En kilde havde underrettet den danske nødhjælpsarbejder om den lille dreng i landsbyen. Hun tog dertil for at redde ham fra døden.
Overtroiske forældre smider 'heksebørn' på gaden
Anja Ringgren Lovén døbte drengen Hope. Små børn i især Nigeria bliver i udbredt grad anklaget for 'hekserier', når det går familien dårligt.
- De lever i et barbarisk terræn i primitive, fattige landsbysamfund, hvor indbyggerne er ekstremt overtroiske og tilbeder okkulte grupper. Når vi kommer derud er man bogstavelig talt tilbage i 1500-tallet. Børn er blevet halshugget eller hængt op i træerne, siger Anja Ringgren Lovén og tilføjer:
- Alle børn får heksetro ind med modermælken, så det er faktisk svært at bebrejde indbyggerne for det, de gør. Det handler i sidste ende om oplysning.
Alt fra dårlig høst til en uventet død i familien kan få de overtroiske, afrikanske familier til at udstøde børnene fra hjemmet.
Bad danskerne om hjælp
Overladt til dem selv vandrer de alene rundt på gaderne, og det var samme skæbne, to-årige Hope led, indtil den dag i januar, hvor Anja Ringgren Lovén reddede ham.
- Vi ved, det er normalt, at børn bliver udstødt, men jeg har aldrig set et så lille barn, fortæller hun.
Mødet med Hope fik Anja Ringgren Lovén til tasterne. På Facebook delte hun en række billeder af den beskidte gadedreng og bad samtidig danskerne om hjælp.
- Har I lyst til at støtte Hope med medicin og hospitalsregningerne, som man dagligt betaler for indlæggelse her i Nigeria, kan I give et bidrag på Mobilepay, skriver hun i Facebook-opslaget.
Læs hele opslaget og se flere billeder herunder. Artiklen fortsætter under opslaget:
Danskerne donerede en million kroner
Blot to dage senere skrev Anje Ringgren Lovén igen ud på sin Facebook-side. Hun var mildest talt overvældet af danskernes generøsitet. På 48 timer havde hun modtaget donationer for over en million kroner til Hopes behandling.
- Mobilen bimlede hele tiden, og den første dag strømmede der 595.000 kroner ind. Vi kunne ikke tro det, så vi jublede og skreg bare. Dagen efter tikkede yderligere en halv million kroner ind, siger Anja Ringgren Lovén til TV 2.
På Facebook havde hun også svært ved at holde sin begejstring tilbage. De mange donationer gør det nemlig muligt for DINNødhjælp at bygge en lægeklinik i området.
- Jeg vil, så længe jeg lever, takke jer alle sammen hver eneste dag! Jeg glemmer det simpelthen ALDRIG! Med alle de penge kan vi - udover at give Hope den allerbedste behandling - også bygge en lægeklinik på den nye jord og redde mange flere børn ud af tortur, skriver Anja Ringgren Lovén til opslaget.
Se flere billeder herunder. Artiklen fortsætter under opslaget:
Hope Clinic - Donated by Denmark
Den nye klinik har organisationen valgt at kalde Hope Clinic. Opkaldt efter den lille dreng, som længe ikke havde meget håb selv.
Nu er han i bedring på hospitalet. Hope har både fået daglige blodtransfusioner og antibiotika. Ifølge Anja Ringgren Lovén skal Hope nok være indlagt i et måned eller to endnu, inden han kan begynde sin nye hverdag på børnehjemmet.