Udland

Fejrer fødselsdag med missiler og blomster: Folket mindes 'Den store leder'

I skyggen af fordømmelser fra verdenssamfundet bliver Kim Jong-il's fødselsdag i dag fejret i Nordkorea.

Bare fordi hele verden har deres øjne stift rettet mod den koreanske halvø, FN’s sikkerhedsråd har fordømt deres missil- og atomtester, og deres egne venner endda beder landet om at tage den med ro, så kan man da godt glemme bekymringerne og fejre en fødselsdag med manér.

I dag ville landets tidligere statsoverhoved, ”Den store leder”, Kim Jong-il, være fyldt 74 år, og den slags bliver markeret i det lukkede diktatur, Nordkorea.

Fremgangsmåden er den samme som altid, og målestokken er enorm.

Markeret over hele landet

Det forventes, at indbyggerne viser deres respekt over hele landet, og i hovedstaden, Pyongyang, lægger folk blomster ved de store bronzestatuer af netop Kim Jong-il og hans far, nationens grundlægger, ”Den kære leder”, Kim Il-Sung, skriver AP.

- Når jeg kommer til Mansu-højen med bronzestatuer af vores generaler, tænker jeg på den kærlighed og medmenneskelighed, som vores store ledere har vist de forældreløse børn, siger en af de fremmødte, Jong Yon Ah, leder af et børnehjem i Pyongyang.

Den skinnende stjerne

Kim Jong-Il døde tilbage i december 2011, og siden da er hans fødselsdag den 16. februar blevet fejret under det officielle navn “Den skinnende stjernes dag”.

Dagen bliver også brugt til at fremvise blomsten Kimjongilia, som er opkaldt efter den tidligere leder af landet.

- Jeg fejrede “Den Skinnende Stjernes Dag” her på Kim Jong-Il-festivalen med mine fætre og kusiner, og jeg er dybt imponeret. Når jeg kommer hjem, vil jeg hygge mig med min familie, siger en lokal beboer, Kim Hyon Ah.

Den på overfladen så hyggelige dag i Nordkorea står i kontrast til den seneste tids udvikling i landet.

I begyndelsen af januar foretog Nordkorea en prøvesprængning af en atombombe. Landet selv hævder, der var tale om en brintbombe.

I sidste uge affyrede landet så en raket, som frygtes at være et led i udviklingen af et langtrækkende atommissil. Eskaleringen i landet har ført til fordømmelser fra blandt andre FN’s sikkerhedsråd, USA og Kina. I nabolandene Japan og Sydkorea er der blevet opstillet missilforsvarssystemer.