Udland

Russiske forskere vil smadre asteroide med atomvåben i 2036

Om 20 år nærmer asteroiden Apophis sig Jorden, og i Rusland har forskerne planer om at smadre himmellegemet med atomvåben.

Russiske forskere vil affyre atomvåben mod meteorer og asteroider, der truer med at ødelægge Jorden.

Forskerne har planer om at teste Ruslands interkontinentalt ballistiske missiler mod asteroiden Apophis, der kommer ”faretruende tæt på Jorden” i 2036, skriver det russiske nyhedsbureau Tass. Ifølge Sabit Saitgarayev, der er Ruslands førende forsker på området, er de russiske missiler i stand til at smadre meteorer, der måler mellem 20 og 50 meter i diameter.

Sabit Saitgarayev understreger, at Rusland er nødsaget til at opgradere missilsystemerne, så landet kan smadre asteroiden om 20 år.

Nasa afviser: Asteroiden suser forbi Jorden

Det amerikanske rumfartsagentur NASA har ifølge Daily Mail afvist, at asteroiden rammer Jorden. Hvis en asteroide i den størrelsesorden eller rester herfra rammer Jorden, er der risiko for, at livet, som vi kender det på Jorden, vil ophøre med at eksistere.

Radarbillede af asteroiden Apophis

Det kræver tilladelse fra de russiske myndigheder, samt et budget på adskillige millioner kroner, hvis forskerne skal have mulighed for at opgradere landets langtrækkende missiler, så de kan udføre missionen i 2036.

Sabit Saitgarayev afslører ikke over for nyhedsbureauet Tass, om pengene allerede er til rådighed, men han fortæller dog, at Rusland er i gang med at planlægge missionen.

På størrelse med tre fodboldbaner

Apophis-asteroiden blev opdaget i 2004, og den er på størrelse med tre fodboldbaner.

Asteroiden tiltrak massiv omtale i medierne, fordi forskerne regnede sig frem til, at der var 2,7 procent sandsynlighed for, at asteroiden ville kollidere med Jorden.

Hollywood-film, særligt i 1990’erne, har flere gange visualiseret, hvordan et meteornedslag vil påvirke livet på Jorden, heriblandt filmene Armageddon og Deep Impact.  

Grafisk illustration af asteroiden fra National Historys dokumentar om himmellegemet

Fra 10 dages varsel til få minutter

Ifølge de russiske forskere vil det med moderne teknologi tage op imod 10 dage at affyre et missil mod et objekt i rummet, og nogle af de største meteorer bliver først opdaget få timer, før de nærmer sig Jorden.

En opgradering af det russiske missilsystem skal rette missilerne mod rummet og forkorte klargøringstiden fra dage til minutter.

Asteroide eller meteorit?

Asteroider
Hele objekter, der kredser om solen,kaldes for Asteroider. De består af sten og jern, og bliver populært kaldet for byggeaffald fra den gang universet blev skabt.

Meteoroider
Når en asteroide går i mindre stykker, så kaldes de dele for meteoroider.

Sådanne meteoroider kom i dag meget tæt på Rusland

Meteorer
Når meteoroider brænder op i atmosfæren, så bliver de kaldt meteorer. Bedre kendt som stjerneskud.

Meteorit
Hvis en meteor slår ned på jorden, så hedder den sten, der lander,en meteorit.

Sabit Saitgarayev er den førende ekspert hos Makeyev Design Bureau, der siden 1947 har specialiseret sig i langtrækkende missiler, og det har derfor også leveret missilsystemer under Sovjetunionen. Bureauet har også designet missiler til sovjetiske og russiske ubåde.

Missilekspert har tidligere fremlagt lignende planer

Det er dog ikke første gang, at de russiske eksperter på området har fremlagt planer om at tilintetgøre asteroider og meteorer med missiler.

I 2013 sagde Sabit Saitgarayev, at et ældre sovjetisk missilsystem burde genaktiveres og rettes mod stjernerne. Dengang vurderede han, at raketterne kunne affyres med 20 minutters varsel. Himmellegemerne skal destrueres langt væk fra Jorden, så resterne ikke kolliderer med Jorden.  

NASA arbejder med at opdage og spore asteroider og kometer, der nærmer sig Jorden. Det foregår både med teleskoper på vores planet og i rummet via Near-Earth Object Observations Programmet. USA’s udenrigsminister, John Kerry, har tidligere udtrykt bekymring over Ruslands præsident, Vladimir Putins, øgede fokus på interkontinentalt ballistiske missiler.

Så massive ødelægger kan en asteroide forårsage

Hvis et stort himmellegeme rammer Jorden med en hastighed på omkring 100.000 kilometer i timen, vil Jorden i første omgang blive ramt af en chokbølge med eksplosionsagtig kraft. I løbet af det første døgn vil ildstorme brede sig over hele kloden.

Hvis en komet, meteor eller asteroide rammer jordoverfladen, vil det resultere i en gigantisk støvsky, der vil lukke Solens lys og varme ude. I årevis vil Jorden som resultat heraf være dækket af is.

Hvis himmellegemet tilgengæld rammer i havet, vil der skylle gigantiske flodbølger over hele planeten. Forøget vanddamp i atmosfæren vil desuden øge drivhuseffekten og få temperaturen på Jorden til at stige.

Nasa har beregnet asteroidens bane i forhold til Jorden

Se videoen øverst i artiklen.

Det er ikke første gang, at de russiske eksperter har fremlagt planer om at tilintetgøre asteroider og meteorer med missiler.

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Monday, February 15, 2016