Udland

Efter masseovergreb mod kvinder i Köln - Blot tre anholdte er nytilkomne flygtninge

Efter denne artikel er blevet publiceret er det kommet frem, at Ritzau, hvorfra historien stammer fra, indeholdte forkerte oplysninger

Onsdag skriver Journalisten.dk, at artiklen herunder har en række faktuelle fejl, der skyldes, at ritzau citerede The Independent, der fejlfortolkede Die Welt. Her er forklaringen.

"Blandt andet skriver Independent - og dermed Ritzau - at der kun er tre flygtninge blandt overgrebsmændene i Köln nytårsnat. Men Die Welt gennemgår kun de mistænktes nationaliteter og skriver ikke, om de er flygtninge. Da der er to fra Syrien og en fra Irak, konkluderer Independent, at der kun er tre flygtninge.

Den tyske anklagemyndighed har taget afstand fra fortolkningen i Independents artikel. Anklager Ulrich Bremer har udtalt, at et overvældende flertal af de anholdte "falder i den generelle kategori 'flygtninge'".

Derudover skriver Ritzau og Independent, at der er 58 mistænkte. Men det tal er forældet og kan skyldes, at Die Welts artikel er fem dage gammel. Det aktuelle tal, som flere tyske medier skrev samme dag, var 73.", skriver Fagbladet Journalisten.

I kan læse mere om de fejlagtige oplysninger på Journalisten.dk's hjemmeside.

Herunder er artiklen som den oprindeligt blev bragt:

I Köln danner der sig et nyt billede af de overfaldsmænd, der trak overskifter for masseovergreb mod kvinder nytårsaften. Det viser sig nemlig, at kun tre af de personer, der nytårsnat blev anholdt for overfald på kvinder, er blevet registreret som nytilkomne flygtninge fra Irak og Syrien.

Selv om mange medier har beskrevet, at det var flygtninge, der udførte overgrebene i den tyske by, skriver den britiske avis The Independent, at kun tre af 58 anholdte er blevet registreret som flygtninge.

De tre personer er to syrere og én person fra Irak, der var ankommet til Tyskland kort før nytår. Mens de resterende personer primært er tyske statsborgere med udenlandsk baggrund. Størstedelen af dem har algerisk, tunesisk og marokkansk baggrund, oplyser statsanklager Ulrich Bremer ifølge den britiske avis.

Kritik af det tyske politi 

De mange overgreb medførte, at Kölns politichef, Wolfgang Albers, blev fyret. Nordrhein-Westfalens indenrigsminister, Ralf Jäger, sagde, at det skete for at genvinde offentlighedens tillid til, at politiet i Köln har handlekraft og kompetence.

Politiet blev blandt andet kritiseret for manglende indsats på aftenen, hvor det er blevet oplyst, at omkring 1000 mænd af "arabisk eller nordafrikansk oprindelse" var samlet og i mindre grupper omringede kvinder, befamlede dem og stjal deres ejendele.

Den tyske avis Die Welt skriver, at politiet i Köln efter nytårsaften i alt har modtaget 1054 klager, hvoraf 600 er knyttet til seksuelle overfald omkring nytårsnat. Endvidere efterforsker politiet tre sager om fuldbyrdede voldtægter.

Efter rapporterne om overgrebene i Tyskland er det også kommet frem, at lignende overfald har fundet sted i flere andre europæiske byer omkring nytår. I Hamburg, schweiziske Zürich og finske Helsinki modtog myndighederne et usædvanligt stort antal anmeldelser om seksuelle overgreb nytårsaften. Også rapporter om overgreb i Kalmar og Malmø i Sverige er blevet efterforsket af politiet.