Bandet fra Bataclan spiller igen efter terror: Det er en opvisning af mod

For tre måneder siden blev "Eagles of Death Metal's" koncert i Paris angrebet af terrorister, og 89 mennesker blev dræbt. Nu vender bandet tilbage.

Da det amerikanske band ”Eagles of Death Metal” gav koncert i Paris den 13. november, endte det i en tragedie.

Spillestedet Bataclan blev angrebet af terrorister, og 89 mennesker blev dræbt i koncertsalen.

Tirsdag står ”Eagles of Death Metal” igen på scenen i Paris, når de spiller på spillestedet Olympia - og frontmanden Jesse Hughes forventer, at det bliver en følelsesmæssigt meget voldsom oplevelse:

- Jeg aner ikke, hvordan jeg skal forberede mig. Det bliver ikke noget almindeligt show. Det bliver meget mere end et show. Der kommer mange flere fra Bataclan, end jeg havde forventet. Det er sĂĄ smukt. Det er en opvisning i mod, siger han til det norske nyhedsbureau NTB.

”Eagles of Death Metal” indledte deres Europa-turne i weekenden med koncerter i Stockholm lørdag og Oslo søndag, før de tirsdag står på scenen igen i Paris. I den forbindelse talte han med NTB i Oslo.

De to skandinaviske koncerter blev valgt som et godt og trygt sted at begynde at give koncerter igen, men Jesse Hughes indrømmer, at han under den første koncert i Stockholm konstant scannede publikum og lokalet med øjnene.

Under koncerten i Bataclan gemte Jesse Hughes sig bag et scenetæppe, mens skyderiet stod på, indtil han og de andre på scenen fik mulighed for at slippe væk.

- Jeg stod og ventede på, at det røvhul skulle lade sit våben. Jeg stod og ventede på en lejlighed til at flygte, samtidigt med at jeg så tre mennesker, som jeg holdt af, blive dræbt. Jeg kan ikke få de billeder ud af hovedet, fortæller han.

Han fortæller også, at han – som en form for terapi – bliver ved med at stille op til interview og genfortælle sine oplevelser fra den aften gang på gang:

- Jeg kan ikke kontrollere mine følelser. De er stadigvæk rå. Jeg havde håbet, at det ville have sig lagt sig lidt efter tre måneder, men det bliver ikke lettere. Der er ting, som jeg ville ønske, jeg ikke så så klart; lyde, som jeg ikke kan holde op med at høre og lugte, som jeg ville ønske, jeg aldrig havde oplevet, siger han.

En del af terapien er ogsĂĄ at stille op og spille koncerter igen, selv om det er hĂĄrdt:

- Der er øjeblikke, der er så overvældende, at jeg føler, jeg ikke kan trække vejret. Ingen skal tro, at det her er let, siger han.

”Eagles of Death Metal” skulle have spillet i København (i Amager Bio) 14 dage efter tragedien i Paris. Den koncert blev, ligesom resten af bandets Europa-turne, aflyst. Til gengæld spiller bandet igen i Amager Bio den 11. august.

Tidslinje over terrorhandlingerne i Paris

  1. Fodboldhold evakueret

   Det tyske fodboldlandshold og andre gæster bliver evakueret fra et hotel, efter at der er indtelefoneret en bombetrussel mod hotellet. Ingen personer kommer til skade. 

  2. Eksplosioner ved stadion

   Tre eksplosioner uden for Frankrigs nationalstadion, Stade de France, hvor Tyskland og Frankrig spiller venskabskamp. Den franske præsident, François Hollande, er til stede og bliver evakueret fra stadion

   Fire bliver dræbt og 50 sĂĄret.

  3. Skud mod café

   Én gerningsmand skyder om sig med automatvĂĄben. Først mod baren Le Carillon og derefter pĂĄ restauranten Le Petit Cambodge, der ligger pĂĄ den anden side af vejen.

   12 personer bliver dræbt.

  4. Tre distrikter ramt af angreb

   En bevæbnet mand iført stramt sort tøj ĂĄbner ild mod en terrasse, der tilhører et populært pizzeria, ved Place de la Republique. Gerningsmanden virker rolig og siger ingenting under skyderiet.

   Fem bliver dræbt.

  5. Restaurant La Belle Equipe angribes

   En gerningsmand gĂĄr til skudangreb ved restaurant La Belle Equipe. Helt rolig skyder han mod gæsterne, der sidder pĂĄ en udendørs terrasse pĂĄ den fuldt bookede restaurant.

   19 bliver myrdet, mens 23 bliver sĂĄret.

  6. Selvmordsbombe pĂĄ boulevard

   En terrorist udløser sin bombevest og sprænger sig selv i luften tæt ved et teater på Boulevard Voltaire.

  7. Gidseltagning i Le Bataclan

   Fire terrorister angriber koncertsalen Bataclan, hvor 1500 personer er til koncert med det amerikanske rockband Eagles of Death Metal. 

   Bandet har spillet tre kvarter, da terroristerne, der beskrives som værende yngre end 25 ĂĄr, gentagne gange affyrer skud i tilfældige retninger mod det tætpakkede publikum. Der er mørkt i koncertsalen og folk skriger. Terroristerne beskrives som rolige, og en af dem rĂĄber "Allahu Akbar", der pĂĄ dansk kan oversættes til "Gud er stor". De genlader deres vĂĄben mellem tre og fire gange.

   Der bliver taget omkring 100 gidsler.

    

  8. Politiet stormer Bataclan

   Politiet stormer koncertbygningen Bataclan, og terroristerne bliver dræbt. To aktiverer deres sprængstofbælter, mens den sidste dræbes af skud fra politiet.

   89 personer bliver dræbt under angrebet pĂĄ Bataclan.

  9. Frankrig i undtagelsestilstand

   Den franske præsident, Francois Hollande, kalder angrebene i Paris for terror hvis lige, man aldrig før har set i landet.

   Samtidig melder han ud, at Frankrig nu er i undtagelsestilstand, og at alle grænser i landet er blevet lukket.

  10. FN's Sikkerhedsråd fordømmer angrebet

   FN's Sikkerhedsråd fordømmer det "barbariske og kujonagtige terrorangreb" i Paris fredag.

   - Sikkerhedsrådet understregen nødvendigheden af, at stille gerningsmændene bag disse terrorhandlinger for retten, siger det 15-medlemmer store råd i en erklæring.

  11. Soldater til Paris

   Ifølge den franske tv-station France 24 er 1500 franske soldater blevet sendt til Paris.

  12. Fem gerningsmænd dræbt

   Mindst fem af gerningsmændene bag fredag aftens angreb i Paris er blevet dræbt. Det meddeler den franske statsanklager, Francois Molins, ifølge Reuters.

  13. Alle gerningsmænd meldes dræbt

   Chefen for politiet i Paris siger, at alle gerningsmændene formodes at være dræbt. Det skriver nyhedsbureauet AP.

  14. Hollande: IS stĂĄr bag

   Francois Hollande fortæller , at det er terrororganisationen IS, der står bag. Mindst 127 mennesker har mistet livet.

    

  15. IS tager ansvaret

   I terrororganisationens statement lyder det, at personer udstyret med selvmordsbælter og automatvåben udførte angrebene i Paris, hvor man tidligere havde studeret gerningsstederne.

  16. Terrorister arbejdede i tre hold

   De mange angreb i Paris fredag aften blev sandsynligvis udført af tre hold terrorister, oplyser statsanklager Francois Molin i den franske hovedstad ifølge AP.

   De tre hold skulle angiveligt have koordineret de i alt seks angreb, der foregik rundt omkring i Paris, internt. 

  17. Premierminister: Vi er i krig

   - Vi er i krig, og derfor vil vi tage ekstraordinære forholdsregler. Vi vil handle, og vi vil angribe denne fjende for at tilintetgøre dem. Det gælder både i Frankrig og Europa for at forfølge dem, der har begået denne handling - men også i Syrien og Irak, lyder det fra Frankrigs premierminister Manuel Valls.

  18. Første terrorist identificeret

   29-ĂĄrige Omar Ismail Mostefai er identificeret som en af de syv terrorister. Han var kendt af politiet, men kun som en smĂĄkriminel med otte domme. Blev i 2010 udpeget som en kandidat til at blive radikaliseret. Var født og opvokset i den fattige Paris-forstad Courcouronnes og var altsĂĄ fransk statsborger.

  19. To anholdte fra Bruxelles

   To terrorister, der var i besiddelse af franske pas, blev dræbt under angrebene.

   To biler, som de mindst syv gerningsmænd benyttede sig af, var lejet i Belgien.

   Belgisk politi har gennemført fem anholdelser og foretaget ransagninger i Molenbeek, der er en bydel i Bruxelles.

  20. Formodet terrorist efterlyses

   Franske myndigheder bekræfter over for nyhedsbureauet AP, at en mulig terrormistænkt er på flugt efter fredagens angreb i Paris. Han betegnes som farlig.

   Det drejer sig om Abdeslam Salah, der er 26 ĂĄr gammel.

   Manden er af en tre brødre, som er blevet knyttet sammen med angrebene.

  21. Hollande vil have undtagelsestilstand i tre mĂĄneder

   Hollande Ă¸nsker at forlænge landets undtagelsestilstand med tre mĂĄneder. lfølge den franske avis Le Figaro, vil Frankrigs præsident fremlægge et lovforslav pĂĄ onsdag. 

  22. Frankrig smider bomber over IS-højborg

   Ifølge franske medier kaster Frankrig bomber over terrororganisationen Islamisk Stats højborg i Raqqa i det nordlige Syrien. Angrebet involverer 10 kampfly og tyve bomber, oplyser Frankrigs forsvarsministerium ifølge Reuters.

  23. 170 politiaktioner i Frankrig

   Natten til mandag, har der været politiaktioner i flere byer i Frankrig, hvilket fører til flere anholdelser og beslaglæggelser. Fransk politi melder at have udført 170 aktioner og ransagninger siden terorangrebet i fredags. Samtidig har der ogsĂĄ været store politiaktioner i Belgien.

  24. Frankrig advarer om flere angreb

   Frankrigs premierminister Manuel Valls advarer om, at landet kan rammes af flere angreb i "de kommende dage eller uger". Samme morgen har premierministeren oplyst, at Frankrig kendte til, at nogen forberedte et terrorangreb, og at flere angreb forberedes - ikke kun mod Frankrig, men ogsĂĄ resten af Europa.

  25. Hjernen bag angreb udpeges

   Nyhedsbureauet AP melder, at franske myndigheder har udpeget den 27-ĂĄrige belgiske jihadist Abdelhamid Abaaoud som bagmand til terrorangrebet

  26. Stor politiaktion i Belgien

   Belgisk politi, der er tungt bevæbnet, er lige nu igang med en større politiaktion i Bruxelles, hvor de jagter en mistænkt for terrorangrebet. Salah Abdeslam, der er mistænkt for at være en del af terrorangrebet, blev af RTL Radio meldt anholdt af belgisk politi. Et andet belgisk medie afviser dog historien med henvisning til den belgiske statsanklagers ord.

  27. Et minuts stilhed i Europa

   På foranledning af de europæiske statsledere bliver der afholdt et minuts stilhed til ære for ofrene i Paris over hele Europa.