Udland

UK: Syrien-aftale forudsætter stop for russiske luftangreb

Rusland bør holde sine kampfly på jorden i Syrien. Ellers kommer ny plan ikke til at virke, mener briterne.

Et stop for krigshandlingerne i Syrien forudsætter, at Rusland indstiller sine luftangreb mod de oprørsgrupper, der kæmper mod præsident Bashar al-Assad.

Det siger den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, natten til fredag ifølge Reuters.

Hammonds udtalelser kommer i forlængelse af det, der kunne ligne et gennembrud i det internationale samfunds bestræbelser på at få stoppet borgerkrigen i Syrien.

Afhængig af russerne

17 lande - heriblandt USA, Rusland, Storbritannien og Tyskland - er på et møde i München blevet enige om at iværksætte en våbenhvile mellem den syriske regeringshær og en lang række såkaldte moderate oprørsgrupper i Syrien inden for en uge.

- Hvis dette gennemføres fuldt og korrekt vil denne (aftalen, red.) være et vigtigt skridt i retning af at lindre drab og lidelser i Syrien, siger Hammond i en meddelelse.

- Men den vil kun blive en succes, hvis der er en markant holdningsændring hos det syriske regime og dets støtter, siger Hammond og fremhæver specifikt Rusland og dets bombeangreb.

- Hvis denne aftale skal fungere, så må disse bombeangreb stoppe. Et ophør af fjendtlighederne vil ikke vare ved, hvis moderate oppositionsgrupper fortsat er mål (for luftangreb, red.), hedder det videre.

De 17 lande er på mødet i München blevet "enige om et landsdækkende ophør af fjendtlighederne" ifølge USA's udenrigsminister, John Kerry.

Ifølge ham er alle parter ved forhandlingerne derudover enige om, at fredsforhandlingerne i schweiziske Genève skal genoptages "så hurtigt som muligt", skriver Reuters.