Udland

Tantholdt i Aleppo: Her bliver russiske Putin æret som en folkehelt

I den del af Aleppo som kontrolleres af regeringshæren hænger der plakater med Ruslands præsident Putin side om side med Syriens præsident Assad.

- Kom og køb! Her er æbler, klementiner og bananer. Friske frugter. Kom og køb!

Frugtsælgeren på markedet i Aleppo råber så højt, han kan. Her summer af liv i den regeringskontrollerede del af byen. Hvis ikke man lige vidste det, skulle man ikke tro, at krigen raser for fuld udblæsning ikke langt herfra. 

I den oprørskontrollerede del af Aleppo tæppebomber russiske kampfly nemlig. Der, er det livsfarligt at være – også for de mange hundredetusinder af civile, som forsøger, at få en hverdag til at fungere. Mange er allerede flygtet, og mange er dræbt i de russiske luftbombardementer.

Men her på markedet går livet sin vante gang. Også for brødsælgeren Hammod Bakkor, der langer det ene fladbrød over disken efter det andet. Han er meget tilfreds med hjælpen den syriske hær får fra russerne, iranerne og Hizbollah-militsen.

- Russerne er vores brødre. De er vores brødre. De er de mest ærlige, og de er de eneste, der står bag os sammen med Iran og Hizbollah. De støtter os, siger han til TV 2 Nyhedernes korrespondent Rasmus Tantholdt, der som en af de få vestlige journalister befinder sig i Aleppo.  

En taxachauffør med et billede af Putin i forruden giver Hammod Bakkor ret.

- Putin har hjulpet det syriske folk. Han har ændret balancen. Før var de fleste områder kontrolleret af oprørerne. Nu er de fleste kontrolleret af den syriske hær, siger han.

Den syriske hær vil ikke efterleve våbenhvile

Rundt omkring i byen hænger der billeder af den russiske præsident side om side med den syriske præsident Assad. Her er der ikke mange, som tænker på den våbenhvile, der i nat blev forhandlet på plads i München. 

Her lykkedes det for en række stormagter at blive enige om et udspil til en delvis afslutning på den væbnede konflikt. Det var blandt andet USA, Rusland og Iran, som blåstemplede det samme papir. Planen er, at den skal træde i kraft om en uge. Men der er intet, som tyder på, at aftalen bliver overholdt på slagmarken.

- Det syriske luftvåben smed i dag flyveblade ud over de oprørskontrollerede områder. Ordlyden er ikke til at tage fejl af. Vores tolk har oversat det og jeg må sige, at der ikke er noget, som peger i retning af, at den syriske hær vil overholde den foreslåede våbenhvile. Den fortsætter med offensiven indtil alle terrorister er udslettet, står der blandt andet, siger Rasmus Tantholdt. 

Samme holdning har de civile i den regeringskontrollerede del af Aleppo, som TV 2 talte med i dag.

- Vi har ikke behov for en våbenhvile. Vi har brug for varig fred, og vi har brug for, at det slutter på en ordentlig måde. Folk skal tilbage på arbejde og være sammen med deres børn. Det har varet i fem år. Nu er det nok, og vi kan ikke mere, siger Hammod Bakkor.

De syriske soldater, Hizbollah og iranerne, der støtter Assads regeringshær, er tæt på at have lukket ringen, som skal afskære forsyningslinjen ind til oprørerne i den ene del af Aleppo. 

Oprørernes livline fra Tyrkiet og ned til Aleppo er afskåret. Eneste forsyningsvej til byen går nu igennem Idlib, som kontrolleres af Al Nusra-fronten, der er Al Qaedas syriske arm. Men også her bomber Putins udsendte bombefly. 

FN har advaret om, at 300.000 mennesker risikerer at blive afskåret fra humanitær hjælp, hvis Assad og hans allierede får lagt en jernring omkring de oprørskontrollerede områder af Aleppo. Meget tyder på, at det er ved at ske. Den syriske hær har nemlig ingen interesse i at løse konflikten ved en våbenhvile. Her er logikken, at slaget skal afgøres med magt.