Udland

Stormagter er blevet enige om syrisk våbenhvile

Parter siger, at stridende grupper og regeringshær skal begynde at stoppe kampe inden for en uges tid.

Natten til fredag skete der endelig fremskridt i forhandlingerne om fred i Syrien. Efter flere års borgerkrig med mange millioner flygtninge til følge, lykkedes det for en række stormagter at blive enige om et udspil til en delvis våbenhvile.

Det skete på en konference i den tyske by München, hvor blandt andet USA, Rusland og Iran blåstemplede det samme papir. 

- Det er en meget vigtig aftale for især de civile syrere, siger Naser Khader, udlændingeordfører for de konservative, som selv har syriske rødder.

Vil genoptage egentlige fredsforhandlinger

Parterne er blevet "enige om et landsdækkende ophør af fjendtlighederne," siger USA's udenrigsminister, John Kerry, ifølge Reuters.

Ifølge ham er alle parter ved forhandlingerne derudover enige om, at fredsforhandlingerne i schweiziske Genève skal genoptages "så hurtigt som muligt" ifølge Reuters, og at der skal bringes nødhjælp ud til de sultende og døende syrere.

- Det vigtigste lige nu er at få indstillet fjendtlighederne og få bragt nødhjælp ud. Det er der virkelig behov for, siger Naser Khader.

Nu skal aftalen godkendes af den syriske præsident Bashar al-Assad og de moderate syriske oprørsgrupper, som den opfatter. Indtil da er den ikke noget værd.

- Men når både Rusland og Iran støtter aftalen, vil Assad også sige ja til den, forsikrer Naser Khader.

Terrorgrupper er ikke med

Selvom aftalen er et vigtigt skridt på vejen mod en egentlig våbenhvile og efterfølgende fredsaftale, er den langt fra perfekt.

- Den helt store svaghed er, at de to største oprørsgrupper ikke er med. Nemlig al-Nusra og Islamisk Stat. Men dem definerer man som terrorgrupper, og derfor kan man ikke forhandle med dem. Men faktum er, at de kontrollerer meget store dele af landet, siger Naser Khader.

Heldigvis for de civile syrere har terrorgrupperne ikke fly, og det er særligt bombardementerne fra luften, der har gjort ondt.

- Det er rigtigt godt, at Rusland er med i aftalen, for det er især de russiske bombninger, der har dræbt rigtigt mange civile, siger Naser Khader.