Udland

Rusland vil fortsætte luftangreb mod Islamisk Stat i Syrien

Aftale om stop for krigshandlinger i Syrien omfatter ikke de mest ekstremistiske grupper som Islamisk Stat.

Russiske kampfly vil fortsætte deres bombetogter mod Islamisk Stat og Jabhat al-Nusra i Syrien.

Det siger den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, på et pressemøde natten til fredag i forbindelse med en aftale om et delvist stop for krigshandlingerne i Syrien, som 17 lande samt organisationer på et møde i München er nået til enighed om.

Aftalen gælder kampe mellem Syriens regeringshær og en række såkaldte moderate oprørsgrupper, oplyser Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, ifølge dpa.

Dermed er ekstremistiske grupper som Islamisk Stat og Jabhat al-Nusra ikke med i aftalen.

Ikke enige om russisk bombestop

Der er heller ikke opnået enighed om, at Rusland omgående indstiller sine luftangreb, siger vestlige diplomater til den britiske avis The Guardian.

Det har ellers været et af den syriske oppositions vigtigste krav.

Den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, kritiserede for nylig Ruslands præsident, Vladimir Putin, for at underminere de internationale forsøg på at skabe fred ved at bombe modstandere af Islamisk Stat for dermed indirekte at styrke præsident Assad.

Hammond gentager i en erklæring natten til fredag sin kritik. Rusland påstår at angribe terroristgrupper og "bomber alligevel konsekvent ikke-ekstremistiske grupper, herunder civile", hedder det.

Lavriv: Det bliver svært

Sergej Lavrov siger, at det gradvise ophør af kampene kan begynde om en uge, men fastslår samtidig, at det bliver en vanskelig opgave at få stoppet krigshandlingerne i Syrien.

Den russiske topminister understreger desuden behovet for, at de stridende parter i Syrien igen begynder at mødes omkring et forhandlingsbord.

- Betydningen af at genoptage forhandlingerne blev understreget i dag, da en af oppositionsgrupperne indtog en ukonstruktiv holdning og gav udtryk for sine foreløbige betingelser, siger Lavrov efter samtalerne i München ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

- Forhandlingerne skal genoptages så hurtigt som muligt uden noget ultimatum og forhåndskrav og skal involvere en bred vifte af oppositionsgrupper, siger Lavrov.

Han opfordrer samtidig til samarbejde mellem den amerikanskledede koalition og Rusland i Syrien.

- Vi har en fælles fjende, siger han med henvisning til Islamisk Stat.