Udland

Polen vil deltage aktivt i en løsning af flygtningekrisen

Den polske premierminister foreslår, at Tyskland og Polen indgår i et fælles humanitært projekt om flygtninge.

Polen ønsker aktivt at være med til at løse flygtningekrisen i Europa.

Det siger den polske premierminister, Beata Szydlo, der fredag er i Berlin for at drøfte krisen med den tyske forbundskansler, Angela Merkel.

- Jeg har foreslået, at vi deltager i et fælles humanitært projekt, og det forslag har kansleren accepteret, siger Szydlo ifølge Reuters.

De to store nabolande har haft en meget forskellig tilgang til at lade flygtninge og migranter krydse deres grænser. Tyskland har haft en meget lempelig flygtningepolitik, mens Polens politik på området har været særlig restriktiv.

En meningsmåling foretaget af CBOS-instituttet i Warszawa i december viste ifølge AFP, at antallet af polakker, som ikke vil tage imod migranter og flygtninge, var fordoblet fra 21 procent til 43 procent i de seks måneder op til oktober.

Antallet af dem, der gerne tager imod migranter og flygtninge, var i samme periode faldet fra 72 procent til 54 procent.

Szydlo siger, at en aftale, som skal sikre, at Storbritannien bliver i EU, "i det store og hele er acceptabel" for regeringen i Warszawa. Men hun understreger, at polakker, som arbejder i Storbritannien, ikke må tabe på aftalen.

Merkel tilføjer, at de to ledere er enige om, at de vil kæmpe hårdt for at bevare briterne i EU samtidig med, at de vil respektere EU's fundamentale rettigheder som personers frie bevægelse hen over grænserne.

Der bor og arbejder over en million polakker i Storbritannien.

Kompromisforslag fra EU-præsident Donald Tusk går ud på, at EU indfører en nødbremse på velfærdsydelser til borgere fra andre EU-lande, og at EU anerkender den britiske modstand mod mere politisk integration.

Udspillet fra Tusk er kommet efter intense forhandlinger med den britiske premierminister, David Cameron, og det skal diskuteres på et EU-topmøde 18. og 19. februar i Bruxelles.