Udland

Forslag om våbenhvile udløser flere bomber mod civile i Syrien

TV 2s Rasmus Tantholdt er en af de få vestlige journalister der i øjeblikket befinder sig i Aleppo. Her forklarer han hvordan situationen er i byen.

Russiske militærfly har i fredag formiddag bombet den lille by Anadan i det nordlige Syrien. Ifølge menneskerettighedsgruppen Syrian Network for Human Rights kostede angrebet mindst syv civile livet - blandt ofrene var der flere børn.  Anadan ligger små 20 kilometer nordvest for storbyen Aleppo. En by der er splittet. Regeringshæren kontrollerer omkring 60 % af byen. Resten kontrolleres af en broget flok af oprørsbevægelser, samt kurderne, der har deres eget kvarter i den nordlige del af Aleppo. 

Det russiske bombeangreb mod Anadan kommer dagen efter, at en række stormagter og FN blev enige om at opfordre de stridende parter i Syrien til at standse fjendtlighederne, som det hedder i udtalelsen fra Den Internationale Støttegruppe for Syrien, som mødtes torsdag i München. Der er altså ikke tale om at indføre en decideret våbenhvile for hele Syrien. Både den syriske regeringshær og de såkaldte moderate oprørsgrupper, samt de kurdiske militser må således stadig bekæmpe terrorgruppe IS og deres støtter, blandt andre Jabhat al-Nusra, som har grupper, der kæmper mange steder i Syrien.

Den syriske regering og de moderate oprørsgrupper har nu fået en uge til at acceptere planen om at indstille de fjendtlige handlinger og dermed bane vejen for at genoptage de egentlige forhandlinger om at finde en permanent fredsløsning på den nu snart fem år lange borgerkrig.

Assad har mest at vinde ved en våbenhvile

Umiddelbart synes det at være præsident Assad og den syriske regering, der har mest at vinde ved at indstille kampene. Især i den nordlige Aleppeo-provins har regeringshæren haft vind i sejlene siden fredsforhandlingerne i Geneve i sidste uge blev udsat til sidst på måneden.

Regeringshæren kontrollerer nu et bælte nord for Aleppo. Derfor er det kun et område, der er ca. 30 kilometer bredt vest for Aleppo, hvor igennem indbyggerne kan flygte ud af Aleppo, og hvor igennem oprørerne kan få forsyninger ind til den del af Aleppo, som de kontrollerer.

Og det er her russerne har intensiveret luftangrebene. Alene i torsdag gennemførte russiske militærfly 25 luftangreb mod mål i Aleppoprovinsen.

Hvis regeringshæren med hjælp fra de russiske luftangreb inden for den næste uge får lukket hullet vest for Aleppo, vil de civile indbyggere i den oprørskontrollerede del af Aleppo være helt omringet. Den syriske regeringshær har flere gange i den snart fem år lange borgerkrig benyttet sig af den taktik med at omringe oprørskontrollerede byer og udsulte indbyggerne.

Det hører dog med til aftalen, som er foreslået af Den Internationale Støttegruppe for Syrien, at samtidig med, at de fjentlige handlinger indstilles, så skal nødhjælpsorganisationer have adgang til de belejrede byer.

Oprørere angribes på to fronter

Også den militante kurdiske gruppe YPG synes at have intensiveret kampene mod oprørsgrupper i den nordlige del af Aleppoprovinsen, efter fredsforhandlingerne i Geneve brød sammen. De forsøger således at udvide det område, som de kontrollerer i det nordvestlige hjørne af Syrien.

Den nordlige del af Aleppoprovinsen den 31. januar
Den nordlige del af Aleppoprovinsen den 12. februar

På kortet kan man se hvordan kurdiske YPG (gul) siden den 31. januar har trængt oprørsgrupper (grøn) tilbage og dermed har udvidet deres område i den vestlige del af Aleppoprovinsen. Oprørerne bliver også trængt tilbage af regeringshæren (rød), der kommer fra syd. Oprørerne kan ikke flygte mod øst. Her kontroller terrorgruppen IS (grå) området.

Så mens oprørsgrupperne i Aleppoprovinsen presses tilbage af regeringshæren der kommer fra syd, bliver de også trængt tilbage af kurderne, der vinder frem fra vest. Således indtog kurdiske YPG tirsdag lufthavnen i byen Menagh fra oprørerne.