Udland

Tantholdt i Aleppo: Slaget om byen afgør krigen

Krigen om hvem der skal have magten i Syrien er spidset til - præsident Assad får hjælp fra Rusland, og det kan mærkes.

Den fem år lange krig i Syrien går netop nu ind i en afgørende fase. Russerne har optrappet luftangrebene mod de oprørskontrollerede områder i det nordlige Aleppo. Det sker samtidig med, at Assads soldater, støttet af den libanesiske shia-milits, Hizbollah, og iranske tropper vinder frem på landjorden.

Endnu en menneskelig tragedie udspiller sig lige nu i Syriens største by, Aleppo. Det er ikke første gang, at det syriske folk må lide under den krig, som har flået landet i stykker. 

- Det vi er vidner til nu, kan få en afgørende betydning for krigen. Hvis den offensiv, som Assad med sine allierede på jorden, godt støttet af massive, russiske luftangreb lykkes, er en sejr til de pro-syriske styrker pludselig inden for rækkevidde. Men det bliver ikke uden store menneskelige omkostninger, fortæller TV 2's korrespondent, Rasmus Tantholdt, som lige nu er i Aleppo på den regeringskontrollerede side.

FN har advaret om, at 300.000 mennesker i det østlige Aleppo risikerer at blive afskåret fra humanitær hjælp, hvis Assad og hans allierede får lagt en jernring omkring byen. Meget tyder på, at det er ved at ske. 

Lige nu æder de syriske soldater, Hizbollah og iranerne sig nemlig stille og roligt op fra sydøst omkring Aleppo og planlægger at samle knibetangen med den vestlige del, som kontrolleres af Assad-loyale styrker. Dermed bliver Aleppo fuldstændig afskåret fra omverdenen, og så er det formentlig bare et spørgsmål om tid, før byen falder, og de tilbageværende oprørere overgiver sig.

Oprørernes livline fra Tyrkiet og ned til Aleppo er så godt som skåret over. Eneste forsyningsvej til Aleppo går nu igennem Idlib, som kontrolleres af Al Nusra-fronten, der er Al Qaedas syriske arm. Men også her bomber Putins udsendte bombefly. 

Civile i Aleppo flygter

Mange af de civile, som befinder sig i de oprørskontrollerede områder af Aleppo, har lugtet lunten og indset, at de ikke kan blive der. 

- Russerne tæppebomber rebellernes stillinger. Eller det er i hvert fald hvad de siger offentligt. Realiteterne på jorden er anderledes, lyder det fra mange af de civile, som allerede er flygtet, siger Rasmus Tantholdt.

I går kom det frem, at mindst 500 er blevet dræbt, heriblandt mange civile, siden offensiven mod Aleppo begyndte 1. februar.

De tyrkiske myndigheder har sagt, at der er omkring 50.000 flygtninge lige nu ved grænseovergangene mellem Syrien og Tyrkiet, som følge af bombardementerne.

Men det tal vil stige eksplosivt, lyder det fra den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu. 

Hvis ikke det russiske militær og den syriske regeringshær stopper offensiven er der risiko for, at en million mennesker vil flygte.

FN's Flygtningehøjkommissariat har opfordret Tyrkiet, der allerede har taget imod 2,5 millioner flygtninge som følge af borgerkrigen i Syrien, til at åbne grænserne. Men det har regeringen i Ankara afvist. Alt tyder på, at offensiven mod Aleppo fortsætter med uformindsket styrke. Og dermed vil flygtningestrømmen og den menneskelige tragedie også tage til.

Hvorfor sker offensiven lige nu?

Ifølge Rasmus Tantholdt er det ikke tilfældigt, at Assad og hans militærrådgivere satser alt lige nu for at generobre Aleppo. Også Islamisk Stats selvudråbte hovedstad, Raqqa, vil snart opleve et større angreb fra landjorden koordineret med russiske luftbombardementer. 

- Alt det sker nu pga. fredsforhandlingerne i Geneve. Assad vil positionere sig selv og vinde så meget på slagmarken inden de politiske samtaler med oprørerne begynder. Den, der har momentum i krigen, sidder også med de bedste kort på hånden, når en eventuel fred skal forhandles, siger han.

Og det er på høje tid at der bliver fundet en fredelig løsning. Den menneskelige tragedie i Syrien er ude af kontrol. Indtil nu er over 250.000 mennesker dræbt i krigen og 11 millioner syrere er drevet på flugt. Men det, der sker i Aleppo i disse dage, vil afgøre krigens udfald.