Nato sætter flådeskibe ind mod menneskesmuglere

Nato flytter en flådestyrke til indsats mod menneskesmuglere, siger Natos generalsekretær. Danmark er med.

Nato vil med det samme flytte en flådestyrke over mod Tyrkiet og Grækenland, for at den kan blive sat ind i kampen mod menneskesmuglere, som fragter flygtninge og migranter fra Tyrkiet til de græske kyster.

Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, torsdag på et pressemøde efter alliancens forsvarsministermøde i Bruxelles.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) siger, at det danske flådefartøj Absalon bliver en del af indsatsen fra september.

Jens Stoltenberg siger samtidig, at Nato under indsatsen mod menneskesmuglerne kommer til at arbejde tæt sammen med både EU og det europæiske grænseagentur, Frontex.

- Det handler ikke om at stoppe og skubbe flygtninge tilbage. Det handler om kritisk overvågning for at hjælpe med at imødegå menneskesmuglere og kriminelle netværk, siger Natochefen.

Skal stoppe livsfarlig trafik

Natos flådestyrke, der vil bestå af tre eller fire skibe med effektive radarsystemer og helikoptere om bord, skal overvåge og videregive efterretninger til de græske og tyrkiske kystvagter, som derefter skal forsøge at stoppe den ulovlige og livsfarlige trafik.

Hvis Natos flådefartøjer kommer til at redde flygtninge og migranter fra forlis i Det Ægæiske Hav, skal de ifølge aftalen sejles tilbage til Tyrkiet.

Den danske forsvarsminister glæder sig over, at Nato både har den politiske vilje og den operationelle kapacitet til at hjælpe i flygtninge- og migrationskrisen.

- Vi skal bruge alle de værktøjer, vi kan for at få stoppet disse menneskesmuglere, siger Peter Christensen.

Liv og skæbner på spil

Anmodningen om hjælp til at håndtere flygtninge- og migrationskrisen er kommet fra Tyskland, Tyrkiet og Grækenland, og USA bakker op om hjælpen til de europæiske lande, der kæmper for at få styr på krisen.

- Det er folks liv og skæbner, der står på spil her. Det er vigtigt at handle hurtigt, siger den amerikanske forsvarsminister, Ash Carter.

Nato har torsdag aftalt, at selve mandatet for Natos indsats mod menneskesmuglere senest skal vedtages 24. februar.