Udland

12 mennesker likvideret i år: Mafiaen i Napoli vokser og vokser

I den italienske by Napoli rører mafiaen igen på sig. Myndighederne overvejer at sætte hæren ind.

Endnu to mænd blev i nat likvideret af “erfarne og professionelle mordere” lidt udenfor Napoli, skriver italienske medier. Indenfor de seneste fire dage er fem personer blevet slået ihjel.

Dobbeltmordet i nat var et af de mest brutale og begået af hårdkogte drabsmænd, der kørte op på siden af ofrenes bil og fyrede løs. Så vidt efterforskerne kan skønne, døde føreren af køretøjet på stedet, mens medpassageren prøvede at flygte, men blev myrdet et par meter fra bilen i vejsiden. De omkomne var i begyndelsen af 30’erne.

Fra begyndelsen af dette nye år er 12 mennesker allerede blevet myrdet i en rå og skånselsløs gadekrig mellem bander fra den napolitanske mafia, Camorraen.

Mange af ofrene er unge mennesker; alene i dagene før nattens dobbeltmord blev tre andre mænd på hhv. 21 år, 24 år og 33 år slået ihjel. Hvis man går lidt længere tilbage i tiden, har der også været ofre på helt ned til 17 år.

Mens drabskurverne for hele Italien heldigvis går nedad og tæller færre dræbte, går Napolis den modsatte vej, nemlig opad i forbindelse med de tiltagende blodige bandeopgør.

Kan blive nødvendigt at bruge militær

Den italienske indenrigsminister Angelino Alfano sagde forleden, at det nu var nødvendigt at sætte militæret ind i Napoli for at få situationen under kontrol.

Diverse professorer, dommere og eksperter har i de senere dage udtalt sig om de sørgelige begivenheder. De har forklaret, at der i denne periode har været foretaget usædvanligt mange anholdelser af de store vigtige bosser. Det er selvfølgelig en sejr for myndighederne, men der er kommet en nærmest paradoksal og helt uønsket konsekvens ud af arrestationerne. De mange ældre mafialedere der tidligere holdt styr på narkohandel, prostitution og våbensalg, kan jo ikke passe deres “forretninger” og deres folk, mens de sidder bag tremmer.

Det har derfor skabt et stort tomrum, der er blevet fyldt ud af helt unge Camorra-bøller. De bekriger hinanden i forsøget på at kontrollere de forskellige territorier, som byens underverden er delt op i.

De har nem adgang til våben og bruger også deres små søskende, som ikke risikerer fængsel pga. deres unge alder. Derfor bliver de kaldt “babygangs” og i Napoli er deres aktiviteter desværre hverdagskost. Kuglerne flyver ikke kun i plagede og belastede forstæder som Scampia og Secondigliano, men også midt inde i centrum af den gamle bykerne. Forcella er et område som kun ligger et par gader fra det, der svarer til Strøget i København. Dér er der snart ingen almindelige mennesker, der tør bevæge sig ned længere pga. meget hyppige volds - og skudepisoder.

Napolis overborgmester Luigi de Magistris er selvfølgelig bekymret, men vil ikke have, at byen skal “militariseres” og fyldes op med soldater i kampuniformer. Han vil derimod gerne have mere politi, mere kontrol og flere penge til at finansiere bl.a. overvågningskameraer og gadebelysning.

Han beder folk huske på, at Napoli i disse år rider på en stor succesbølge med langt flere turister og spændende attraktioner end tidligere. Disse interne bandefejder må for alt i verden ikke må skræmme folk væk, siger borgmesteren. Den risiko er der jo naturligvis, hvis ikke snart den rå vold stoppes.

Politikere en del af mafiaen

Mafiaen i Italien bliver trods myndighedernes ihærdige og ofte succesfulde indsats ved med at være et altoverskyggende samfundsproblem. Ud over de tre berømteste mafiaer, Cosa Nostra på Sicilien, Camorraen i Napoli og 'Ndrangheta i Calabrien er der optrevlet endnu en stærk og indflydelsesrig mafia i Rom, Mafia Capitale. Det har vist sig at politikere, embedsmænd og forretningsfolk har været en del af et organiseret kriminelt netværk og drænet hovedstadens kommunekasser for penge ved brug af ægte mafiametoder.

Staten kæmper og kæmper med at bekæmpe det, der er blevet betegnet som en kræftsvulst, der æder landet op indefra. Så sent som i  går blev en højtstående Camorra-boss arresteret og i morges slog politiet til på Sicilien og anholdt 109 mafiosi inkl. to advokater der stod i ledtog med de kriminelle. Spørgsmålet er jo bare, hvor mange der står parat til at overtage posterne fra dem, der bliver snuppet.

Det er regnet ud, at mafiaen omsætter for ca. 150 mia € svarende til godt og vel 7 % af det italienske BNP.