Verdens største solvarmekraftværk åbnet i Sahara
I ørkenen skal solens stråler give strøm til mere end en million husstande. Anlægget kan lagre energien, så det stadig producerer strøm om natten.
Verdens største solvarmekraftværk er åbnet i et nordafrikansk ørkenområde i Marokko tæt på byen Ouarzazate, der blandt andet er verdenskendt som location fra filmene ”Lawrence of Arabia” og ”Gladiator”.
Kraftværket kommer til at producere nok strøm til mere end en million husstande, når det er endeligt driftsklar i 2018, vurderer Climate Investment Funds.
Marokkos konge, Mohammed den 6., åbnede officielt anlægget i weekenden. Det er første fase ud af tre i åbningen af verdens største solvarmekraftværk, der dækker et areal på 3000 hektar.
Opvarmer væske til 400 grader
Kraftværket gør brug af koncentreret solenergi, der er dyrere at installere, men til gengæld kan oplagre energien til overskyede dage og til om natten.
Særligt designede spejle får solens stråler til at opvarme en væske, der, når den blandes med vand, kan komme op på 400 grader. Dampen herfra er med til at genere elektricitet.
Spejlene følger langsomt solen, mens den bevæger sig over himlen i løbet af dagen.
Enormt potentiale i ørkenen
Verdensbanken har været med til at finansiere byggeprojektet og håber, at andre afrikanske lande kan være interesserede i lignende solvarmekraftværker.
- Afrika, især Nordafrika, har et enormt potentiale for solenergi, der stadig stort set er uudnyttet, siger Verdensbankens projektchef, Sameh Mobarek, til CNN.
- Marokkos førerposition på dette område kan måske føre til, at andre lande følger efter og udvikler deres egne energisektorer hen i en mere bæredygtig retning, fortsætter projektchefen.
Mere vedvarende energi i Nordafrika
Anlægget har kostet 5,1 milliarder danske kroner og kan generere 160 megawatt.
Marokko er den største importør af energi i Nordafrika og Mellemøsten. Med anlægget i Sahara investerer landet kraftigt i vedvarende energi, og det forventes at øge sin andel af vedvarende energi fra 13 til 42 procent og blive mindre afhængig af olie.
Selv om det måske lyder oplagt at placere solvarmekraftværker i ørkenen, er det endnu ikke så udbredt, som man skulle tro.
Dyrt med anlæg i ørkenen
Det skyldes blandt andet, at sådan nogle anlæg er dyre, og at forbrugerne bor langt væk fra ørkenen. Det er derfor kostbart at lægge kabler ind til byerne.
Derudover er politisk ustabilitet i landene omkring verdens ørkener også med til at forhindre store byggeprojekter i det varme ørkensand.
I Marokko var der også demonstrationer under Det Arabiske Forår i 2011 og i 2012, men Mohammed den 6. blev ikke væltet. Han har siddet på magten siden 1999.
Se videoen øverst i artiklen.