Nordkorea om nattens raket-affyring: En ubetinget succes

FN's Sikkerhedsråd mødes søndag og diskuterer Nordkoreas opsendelse af raket, siger diplomater til Reuters.

En langtrækkende raket er natten til søndag dansk tid blevet affyret af Nordkorea.

Raketten er blevet sendt ud i rummet efter ordre fra Nordkoreas leder, Kim Jong-un, oplyser det nordkoreanske stats-tv.

Affyringen bliver af styret omtalt som en "ubetinget succes", skriver Reuters.

Tidligere rapporterede det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap om opsendelsen, og en amerikansk embedsmand fra USA's forsvarsministerium bekræftede efterfølgende over for Reuters, at USA har registreret en "missil-affyring".

Styret i Nordkorea har tidligere varslet FN om, at landet ville opskyde en raket mellem 8. og 25. februar. Efterfølgende fremrykkede Nordkorea planerne til at kunne blive eksekveret allerede 7. februar.

Ifølge Nordkoreas stats-tv vil satellitten Kwangmyongsong-4 gå i kredsløb om Jorden, og landet vil yderligere sende flere raketter op i fremtiden, lyder det.

En række lande har ellers advaret Nordkorea mod at gennemføre planen om at opskyde en raket. Blandt andet blev meldingen fra Nordkorea om en forestående affyring mødt af massiv kritik fra blandt andet Sydkorea, Japan og USA.

Trods det nordkoreanske styres oplysninger om, at raketten medbringer en satellit, mener omverdenen, at raketten er et skalkeskjul for Nordkoreas forsøg på at udvikle teknologi til at kunne affyre ballistiske missiler.

Sydkorea har som konsekvens af raket-opskydningen anmodet om et krisemøde i FN's Sikkerhedsråd, skriver Yonhap. Det samme har Japan og USA ifølge Reuters.

Anonyme diplomater ved FN's Sikkerhedsråd oplyser til Reuters, at rådets medlemmer formentlig vil mødes søndag for at diskutere Nordkoreas handling. Mødet er angiveligt planlagt til at gå i gang klokken 17 dansk tid.

Samtidig har Sydkoreas præsident indkaldt til krisemøde i den sydkoreanske regering.

/ritzau/