FN-sikkerhedsråd: Sanktioner er på vej mod Nordkorea

Resolution med sanktioner mod det nordkoreanske styre vil blive vedtaget, hedder det i erklæring fra rådet.

Landene i FN's Sikkerhedsråd fordømmer på det kraftigste Nordkoreas raketaffyring natten til søndag dansk tid.

På et møde søndag er rådets 15 lande blevet enige om erklæringen.

Det lyder fra sikkerhedsrådet, at en resolution er på vej med sanktioner mod Nordkorea som svar på "disse farlige og alvorlige overtrædelser".

Den amerikanske FN-ambassadør forsikrer, at rådet vil pålægge Nordkorea "alvorlige konsekvenser" som følge af affyringen.

Også Kina, som i årevis har været allieret af Nordkorea, støttede fordømmelsen. Forholdet mellem de to asiatiske nabolande er kølnet mærkbart de seneste år.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, aftalte forleden i en samtale med Kinas præsident Xi, at de to lande ville koordinere en international reaktion på provokationerne fra Nordkorea.

Den langtrækkende raket blev sendt af sted efter ordre fra Nordkoreas øverste leder, Kim Jong-un, har nordkoreansk stats-tv oplyst. I de nationale medier omtales affyringen som en "ubetinget succes".

En embedsmand fra det amerikanske forsvarsministerium har over for nyhedsbureauet Reuters bekræftet opsendelsen.

Styret i Nordkorea har tidligere varslet FN om, at landet ville skyde en raket op mellem 8. og 25. februar. Senere blev planerne rykket frem til 7. februar.

Som konsekvens af raketaffyringen bad Sydkorea om et krisemøde i FN's Sikkerhedsråd.

Nordkorea foretog 6. januar i år også en prøvesprængning af et kernevåben. Rystelserne fra eksplosionen kunne registreres helt til Danmark.