Her er beviset: Nordkorea gør klar til ny raketaffyring

Nordkorea hævder selv, at raketten er fredelig, men USA føler sig ikke sikker.

Blot en mĂĄned efter, at Nordkorea -efter eget udsagn - prøvesprængte en brintbombe, gør styret i det hermetisk lukkede land nu klar til en raketaffyring.

Det skriver Reuters.

Nye satellitbilleder taget i denne uge viser en stigende aktivitet omkring Sohae rakketaffyringsstationen i Nordkorea, hvor tankbiler menes at være ved at fylde brændstof på en raket.

- Tidligere er sĂĄdan aktivitet opstĂĄet en til to uger før affyring, skriver den amerikanske tænketank '38 North' ifølge Reuters i en erklæring.

Ifølge Reuters siger amerikanske regeringskilder, at raketten kan være klar til affyring allerede natten til mandag, hvor der spilles Super Bowl i San Francisco.

Fredelige formĂĄl?

Nordkorea, der bedyrer at raketten blot bærer en fredelig satellit, har fortalt FN, at affyringen vil ske pĂĄ et tidspunkt mellem den 8. og 25. februar.

På modsat side af Stillehavet føler den amerikanske stillehavskommando, U.S. Pacific Command, sig dog ikke overbevist om de fredelige formål.

- Ingen skal være i tvivl om, at vores styrker er klar til at beskytte USA og vores allierede Sydkorea og Japan, siger en talsmand fra den amerikanske stillehavskommando til Reuters.

International bekymring

Den planlagte affyring har vakt international bekymring, og fredag talte USA’s præsident Barack Obama i telefon med Kinas præsident Xi Jinping om emnet.

Ifølge Det Hvide Hus blev de to præsidenter enige om, at de anser det som en ”provokerende og destabiliserende” handling.

Barack Obama og Ji Jinping enedes ligeledes om, at de vil koordinere indsatsen for at reagere på den formodede brintbombeprøvesprængning i begyndelsen af januar.

- Lederne understregede vigtigheden af en stærk og forenet international reaktion på Nordkoreas provokationer, herunder gennem en effektfuld resolution i FN’s Sikkerhedsråd, lyder det fra Det Hvide Hus.

USA og Kina har generelt været splittede i forhold til, hvordan der skal reageres over for Nordkorea. Kineserne har været mere afventende og betonet nødvendigheden af dialog, mens amerikanerne pĂĄ den anden side har argumenteret for hĂĄrdere internationale sanktioner.