Udland

USA's mest forhadte mand forarger igen

Han hævede prisen på HIV-medicin med 5000 %. I går forargede han igen ved en høring i USA.

De amerikanske politikere havde svært ved at skjule deres harme og vrede.

Manden i centrum smilte, skar ansigter og lo af spørgsmålene.

Og så blev politikerne endnu mere vrede.

Hovedpersonen var Martin Shkreli. Den tidligere direktør for medicinalfirmaet Turing, der blev verdensberømt, efter han købte rettighederne til HIV-medicinen Daraprim og hævede prisen fra 13,50 for en pille til 750 dollar – cirka 5000 kr.

Det skabte vrede verden over, og han blev set som det ondeste ansigt, kapitalismen kan have.

Uhyrligt dyr medicin

I går var han indkaldt til en høring i den amerikanske kongres i et udvalg, der er ved at undersøge de stigende priser på medicin til kritisk syge, skriver AP.

Men den 32-årige Shkreli var dog langt fra frisk på at svare på spørgsmål.

De amerikanske politikere prøvede at få den tidligere direktør til at vise en smule anger eller fremprovokere en samvittighed ved at nævne, at mange mennesker i verden ikke længere kan betale deres HIV-medicin på grund af hans prisstigninger.

Men det gentagne svar fra Martin Shkreli lød:

- På min advokats råd påberåber jeg mig retten til ikke at belaste mig selv og afviser med al respekt at besvare spørgsmålet.

Martin Shkreli henviser til "the fifth amendment" - en forfatningssikret ret til ikke at udtale sig. Det morede folk sig over på Twitter.

Det fik den republikanske politiker Trey Gowdy fra South Carolina til provokerende at spørge til hans efternavn:

- Udtales det Shkreli?

- Ja, svarer Martin Shkreli så.

- Jamen dog. Nogle spørgsmål kan du altså godt svare på, replicerer Trey Gowdy.

Mistænkt for svindel

Martin Shkreli er tidligere direktør i Turing. Kort før jul trådte han tilbage, efter han var blevet anholdt af det amerikanske forbundspoliti, FBI, mistænkt for svindel.

Den så upopulære Shkrelis advokat, Ben Brafman, fortalte efter høringen, at det også var årsagen til hans klient undvigende svar.

- Det var en frustrerende formiddag for os. For Hr. Shkreli ønsker mest af alt at besvare udvalgets spørgsmål. Og jeg tror, han ville have nogle rigtig gode svar. Men fordi der er rejst tiltale mod ham, er han gået med til at følge mit råd og ikke svare på spørgsmål. Og jeg mener, det var det rigtige råd under omstændighederne, siger Ben Brafman.

Måske burde advokaten også have rådgivet sin klient til ikke at skære ansigter og grine af spørgerne under høringen.

Efter høringen kunne Martin Shkreli ikke dy sig for at kommentere på den timelange høring, og han kaldte blandt andet spørgerne for ”imbicile” på Twitter.

Se klip fra høringen over artiklen.