Udland

Flygtningekrise kan blive en bombe under britisk EU-valg

Flygtningekrisen i Europa kan vise sig at få stor indflydelse på, hvorvidt briterne vil stemme ja eller nej til fortsat medlemskab af EU.

Den britiske premierminister, David Cameron, gæster i dag Danmark for at få sin fulde støtte til sin EU-reformaftale fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Men det er ikke kun Danmark og de øvrige EU-lande, som Cameron skal have hevet over på sin side for at sikre, at Storbritannien forbliver medlem af den europæiske klub.

Når det kommer til stykket, er det nemlig de britiske vælgere, der i sidste ende skal stemme ja eller nej til fortsat EU-medlemskab i en folkeafstemning. Og her er alt langt fra afgjort.

Flygtningekrise presser på

TV 2 har mødt Nina Schick, der er kommunikationschef og analytiker ved tænketanken Open Europe i London. Hun fortæller, at især flygtningekrisen kan vise sig at blive en bombe under EU-afstemningen.

- Nøglespørgsmålene bliver dem, som drejer sig om migration og EU-immigration til Storbritannien. Det er blevet langt værre i lyset af den igangværende migrationskrise, siger Open Europe-analytikeren.

Hun peger på, at de britiske vælgere især vil lægge vægt på, hvorvidt EU formår at hamle op med flygtningekrisen. Og ikke mindst, om deres premierminister formår at få en aftale på plads med EU, som sikrer en begrænsning af velfærdsydelser til andre EU-borgere, som ønsker at komme til Storbritannien.

- Når vi snakker om fri bevægelighed af mennesker, så vil briterne med sikkerhed forlange, at Cameron leverer noget på dette punkt. Hvis han fejler, så bliver det meget svært for ham at vinde afstemningen, siger Nina Schick.

Nødbremse er vigtig for briterne

Et af de krav, som Cameron har haft sværest ved at komme igennem med i forhandlingerne, er spørgsmålet om automatisk ret til velfærdsydelser til andre EU-borgere, som kommer til Storbritannien. Nogle lande mener nemlig, at det er diskriminerende og strider med retten om fri bevægelighed for alle borgere i EU. 

I aftalen, som den foreligger lige nu, kan Cameron få lov til at bruge en såkaldt nødbremse, der gør det muligt for ham først at udbetale britiske velfærdsydelser, når den pågældende person har været fire år i landet.

Mange vil hjælpe

Ifølge Nina Schick er EU-lederne godt klar over, at de bliver nødt til at give Cameron noget på dette punkt og finde et passende kompromis. Ellers risikerer de, at Cameron får endnu større problemer med at overbevise sin befolkning om, at landet skal blive i EU.

- Indtil videre har mange lande vist sig villige til at hjælpe Cameron på dette punkt, inklusiv Danmark. Jeg tror, at de (de europæiske ledere, red.) ved, at for at Cameron kan overbevise sine vælgere derhjemme, så er de nødt til at finde et kompromis, siger hun.

Se hele interviewet med Open Europe-analytikeren i klippet ovenfor. Her forklarer Nina Schick ligeledes, hvordan både ja- og nej-kampagnen i Storbritannien barsler med at få vælgerne over på deres side.