Fodbold

Fodbolddommer afbrød kamp - nu hyldes han som helt i Italien

Fodbolddommeren Massimiliano Irrati afbrød kampen mellem Lazio og Napoli fordi tilskuernes sange blev for meget. Scanpix / Scanpix

“Vesuv, vask napolitanerne rene med din varme ild” - sangen blev for meget for dommeren. Og så afbrød han kampen.

Roms Olympiske Stadion blev i aftes centrum for en sjælden og højst ubehagelig episode. Hjemmeholdet Lazio havde Napoli på besøg til et brag af en kamp. Forventningerne var skruet helt op i skyerne, for Napoli fører for første gang siden Maradonas tid "Serie A" i Italien.

Intet lader til at kunne vippe førerholdet af pinden som en foreløbig nr. 1, mens kampen skrider frem og hhv. Higuain og Callejon hamrer hver en bold i nettet.

Da det lakker mod enden af den spændende kamp, begynder nogle “ultrà” Laziofans at skråle anti-Napoli sange, så det tydeligt kan høres overalt og ikke mindst på banen.

“Vesuv, vask napolitanerne rene med din varme ild”, “Jeg hader Napoli”, “De er sigøjnere, de har kolera og vasker sig aldrig” er nogle af de diskriminerende sange, der jævnligt gjalder ud over menneskemængderne.

Men i går var det endnu værre end det. Nogle få ekstreme tifosi fra Lazios tilskuerrækker begyndte at lave abelyde og buh’ede voldsomt, hver gang den sorte spiller Koulibaly havde bolden.

Det blev så voldsomt og så væmmeligt, at den unge florentinske dommer Massimilioano Irrati simpelthen afbrød kampen. Det sker yderst sjældent, men det har i dag givet ham heltestatus i de italienske medier.

En sportsjournalist har sat et billede af den stakkels spiller på Twitter med ordene: “SKAM- Koulibalys blik siger alt”. På fotoet kigger han uforstående og måbende over på de buh’ende fans fra Lazio.

Mange har idag skrevet, at de er flove over, at italiensk fodbold stadig har problemer med racisme og diskrimination af især syditalienere.
Ingen tvivl om, at der vil komme straffe til de skyldige fra i aftes, men hvordan kan man komme denne opførsel til livs? Det spørgsmål stiller rigtigt mange sig i dag. Det er langt fra første gang landet oplever den slags episoder. Abelyde og bananer kastet på banen har chokeret indtil flere gange.

Heldigvis har både Koulibaly og klubben fået tonsvis af positive henvendelser og kommentarer. Der er endda nogle fans, der har sat et kæmpe støtte-banner op nede foran Napoli-klubbens hovedsæde ved Casal di Principe.
Der er blevet tweeted løs om sagen og folks reaktioner og solidaritet med napolitanerne er blevet modtaget med stor glæde og taknemmelighed.

Napolis fans er nogle af de mest trofaste og passionerede og de gør vilde ting, når holdet vinder. En taxachauffør fortalte engang, at han og hans venner havde været ude på byens store kirkegård, da holdet blev Italiens-mestre med Maradona i 80’erne. Derude satte de kæmpe bannere op, hvor der stod: “I aner ikke, hvad I er gået glip af”.