Udland

Politiets nye våben: Her nedlægger trænet havørn 'uønsket' drone

Ideen er blevet en realitet, fordi problemet med amatørdroner er steget eksplosivt de seneste par år.

Fem regler for flyvning med private droner

  • Flyvningen må ikke udsætte andres liv eller ejendom for fare. Ligeledes må områderne (fx naturreservater) ikke påvirkes.
  • Flyvning indenfor en radius af 5 km til en offentlig flyveplads er forbudt.
  • Flyvningen indenfor en radius af 8 km til militærflyvestation er forbudt.
  • Afstanden til bymæssig bebyggelse eller større offentlig vej, skal være mindst 150 meter. Her gælder ubeboede boliger dog ikke (fx en ubeboet gård / grusvej).
  • Max flyvehøjde er 100 meter over terræn, af hensyn til flytrafikken.

Kilde: droneinfo.dk

Hollandsk politi overvejer nu at tage utraditionelle metoder i brug for at komme problemet med farlige droner til livs. Ordensmagten har allieret sig med et firma, der specialiserer sig i at træne ørne, der på kommando vil jage og nedlægge sit bytte i luften.

- Folk tror, det er en joke, når vi fortæller om det, men det har faktisk vist sig uhyre effektivt. Det er en god gammeldags løsning på et moderne problem, siger politiets talsmand Dennis Janus til nyhedsbureauet AP.

Ideen er blevet en realitet, fordi problemet med amatørdroner er steget eksplosivt de seneste par år. Det er især omkring lufthavne og ved større offentlige forsamlinger, at politiet har haft problemer med uønskede droner.

Vant til at kæmpe med sit bytte

Politiet har frigivet en video fra et træningsforsøg, der viser en drone, der flyver rundt i en lagerbygning. Den trænede havørn slippes fri, sætter kurs direkte mod dronen og slår kløerne i byttet. Ørnen lander herefter - med en smule besvær - med dronen.

Sjoerd Hoogendoorn fra Guard from Above, firmaet der træner havørnene, siger, at fuglene må være trænet til at opfatte dronerne som et potentielt bytte. Derfor får ørnene en godbid, når de med succes har nedlagt en drone.

Havørnene ser ikke ud til at have problemer med at nærme sig dronerne med de snurrende propeller og blinkende lys.

- Disse fugle er vant til at skulle kæmpe med deres bytte i naturen, og de ser ikke ud til at have de store problemer med dronerne, siger Sjoerd Hoogendoorn.

Politiet i Holland ventes inden årets udgang at tage endelig stilling til, om ørnene skal bruges professionelt i kampen mod dronerne.