Udland

Vil brænde elfenben fra 4.000 elefanter af - men hjælper det?

Kenyas præsident mobiliserer toppen af Hollywood i kampen mod krybskytteri. Nicole Kidman og Leonardo DeCaprio skal kaste glans over et elfenbens-topm

Kenyas præsident ved godt, at der skal noget ”glimmer” til, hvis man virkelig vil skabe opmærksomhed omkring et problem, som man nok ved er vigtigt, men som man også har hørt om mange gange før – og kan der i grunden egentlig gøres noget ved det?

Uhuru Kenyatta gør i det mindste et forsøg. Som præsident i Kenya vil han i april stå i spidsen for et topmøde, hvor præsidenter, filmstjerner og rigmænd af den tungeste slags er inviteret til at deltage i kampen mod den ulovlige handel med elefanternes stødtænder, også kendt som elfenben.

På invitations-listen står stjernenavne som Leonardo DiCaprio og Nicole Kidman, blandt rigmændene er George Soros, Paul Allen, Howard Buffet og Michael Bloomberg inviteret.  Elton John er også på listen og dyrevennen over dem alle, britiske David Attenborough, skriver Ritzaus Bureau. Alle skal de kaste glans over et møde, der i sidste ende skal sætte en stopper for krybskytteri og handel med elfenben, fordi det er en trussel mod elefanterne. Dyret, der kun har én fjende, nemlig mennesket.

Stødtænder fra 4000 elefanter brændes af

I forbindelse med mødet vil 120 tons beslaglagt elfenben blive futtet af, det har man set før – men aldrig i de mængder. 120 tons svarer til stødtænder fra 4000 elefanter. Det bliver et signal til verden om, at man agter at gøre noget ved det og et signal til krybskytterne om, at der er nul-tolerance på området. Om det hjælper er en anden sag.

For det er vanskeligt at gøre noget effektivt ved det, så længde der er folk med mange penge, der vil købe det. Det har været forbudt at handle med elfenben siden 1989, men efterspørgslen er stor. Især i Asien, hvor også pulveriseret horn fra næsehorn bruges som medicin, bl.a. fordi mange asiatiske mænd tror, det er godt for potensen. Af den grund er næsehorn er stærkt truet dyreart. Og det selv om kiloprisen på næsehorn er højere end på guld og kokain. Kineserne er de store aftagere. De færreste er klar over, at den stigende velstand dér og i andre asiatiske lande har konsekvenser for bestanden af elefanter og næsehorn. Måske kan den nu nedadgående økonomi i Kina være med til at give de store dyr et pusterum.

Drastisk fald i bestanden af både elefanter og næsehorn

Krybskytteri er ofte organiseret kriminalitet, hvor skytterne kommer flyvende ind i nationalparkerne i helikoptere og med automatvåben – det kan nærmest udvikle sig til krigshandlinger, når soldater eller parkrangers og krybskytter kommer i karambolage.

Ifølge Videnskab.dk, der citerer en undersøgelse i Science Advances, har problemet med organiseret krybskytteri været stigende de seneste år – der tales om et drastisk fald i bestanden af både elefanter og næsehorn. For næsehornets vedkommende er det ved at være sidste udkald. Hvis udviklingen fortsætter, kan det blive udryddet i købet af et par årtier. Især det hvide næsehorn i Sydafrika er ekstremt truet, og man er nu i gang med at flytte nogle af dem til mere beskyttede områder. For problemet er, at nationalparkerne er enorme og antallet af parkrangers for lille. Læg dertil korruption i form af bestikkelse af dem, der skulle forestille at passe på dyrene.

En danske forsker, Martin Reinhardt Nielsen, siger til Videnskab.dk, at for 15 kr. om dagen kunne man gøre noget seriøst ved problemet. Han har interviewet 325 krybskytter i Tanzania, og 90 pct. af dem sagde, at hvis de fik 15 kroner om dagen, ville de bytte det risikable liv som krybskytte ud med et almindeligt job.

Det er i virkeligheden nok mere effektivt end at invitere Nicole Kidmand, men det ville ikke kaste så megen glans over projektet og over præsident Kenyatta i Kenya, når han i slutningen af april stryger tændstikken i kameralampernes skær.