Pirat-parti stormer frem i Island - landets største i ny måling

Piraterne har i den grad vind i sejlet i Island. Ny meningsmåling gør Piratpartiet til landets største.

En ø-stat regeret af pirater. Det lyder som en historie fra de varme lande eller noget fra historiebøgerne. Men ikke så langt mod nord kan det snart blive virkelighed.

En ny meningsmåling i Island sender nemlig magten i retning af det forholdsvis nye parti Píratar - eller på dansk: Piratpartiet.

Partiet, der blev stiftet i 2012, er siden vokset støt. Året efter stiftelsen lykkedes det partiet at vinde tre pladser ud af 63 i det islandske parlament, Altinget.

Meningsmålingen fra MMR viser, at partiet står til at kunne udvide det antal betragteligt. Hele 37,8 % af stemmerne vil tilfalde piraterne, mens regeringspartierne sammenlagt vil høste 30,1%, skriver Iceland Magazine.

Nyheden har også vakt glæde hos parlamentets yngste medlem, 25-årige Asta Helgadottir:

- Vi er meget taknemmelige for den støtte, vi får. Det viser klart, at der er stor utilfredshed med de gamle etablerede partier, men det viser også at folk lægger mærke til at vi rent faktisk forsøger at ændre systemet indefra, skriver Asta Helgadottir i en mail til TV2.

Island er en skatteø

Piratpartiet har mærkesager som gennemsigtighed i politik, privatliv og en reform af ophavsrettigheder, og de arbejder også for en 35-timers arbejdsuge og mere lempelig narkotikalovgivning. Og det er tilsyneladende noget, der vækker genklang i det islandske samfund. Resultatet i den nyeste meningsmåling er langt fra en enlig svale. Piratpartiet har ligget på en opbakning over 30% siden april sidste år.

Partiet er på mange måder en modvægt til de etablerede partier. Ikke kun de højreorienterede regeringspartier taber terræn. Også partierne til venstre for midten mister opbakning. Men piraterne tør ikke juble for tidligt.

- Vi forventer på ingen måde, at det næste valg vil give os så godt et resultat, som målingerne viser. Det er for optimistisk. Men støtten til vores parti har presset de andre partier til at se nærmere på deres egen politik, siger medstifter og parlamentsmedlem Birgitta Jonsdottir til Bloomberg Business.

Folk er trætte af brudte løfter

Piratpartiet er en udløber af det svenske piratparti, der blev stiftet i Sverige i 2006. Siden er bevægelsen spredt til flere end 60 lande, skriver piratpartiet på sin hjemmeside. Og ifølge den islandske medstifter er der flere forklaringer på populariteten i Island.

- Jeg tror ikke, der er en enkelt forklaring på vores popularitet. Folk er åbenlyst trætte af at blive lovet guld og grønne skove før et valg for så at se de politiske partier forhandle internt og løbe fra løfterne efter valget, siger Birgitta Jonsdottir til Bloomberg Business.

Hvor godt det kommer til at gå piraterne, bliver afgjort næste år. Der skal afholdes valg til det islandske parlament senest den 27. april 2017.